Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Granenmarkt laat correctie zien na dagen van stijging

10 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt deed afgelopen handelssessie een stapje terug. De tarwekoers stond wat onderdruk door een betere oogstverwachting en in de VS valt de export van tarwe nog niet helemaal mee. Verder roert Rusland zich weer over de graandeal in het Zwarte Zeegebied.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif deed gisteren een stapje terug naar €291,75 per ton. Dat is €3 minder vergeleken met de vorige slotkoers. Op de CBoT zakte de tarwenotering met 1% naar $7.57¼ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare prijsbeweging zien en zakte met 1,1% naar 6.70¾ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts op de beurs in Chicago en sloot vrijwel gelijk.

De granenmarkt laat een correctie zien nadat de verwachtingen misschien iets te ver zijn opgevoerd door het Wasde-rapport van woensdag. Op de Amerikaanse tarwemarkt hebben daarnaast tegenvallende exportcijfers een drukkend effect op de markt. De wekelijkse export komt uit op 151.000 ton tarwe en dat valt weliswaar binnen de range waarop de handel rekende maar zit wel aan de onderkant van de bandbreedte. Strategie Grains heeft de oogstprognose voor de tarweoogst in de EU naar boven bijgesteld naar 129,7 miljoen ton. Dat is 400.000 ton meer dan in de vorige oogstprognose. Gunstige groeiomstandigheden tot nu toe dit seizoen zijn de aanleiding voor Strategie Grains de oogstverwachting naar boven bij te stellen.

Beklag bij de VN
De Russische ambassadeur bij de VN heeft geklaagd dat Russische tarwe onvoldoende toegang krijgt tot de wereldmarkt ondanks de graandeal, zo schrijft het Russische persbureau RIA Novosti. Volgens de ambassadeur heeft Rusland helemaal geen graan kunnen uitvoeren onder de vlag van de veelbesproken deal tussen Rusland en Oekraïne om ondanks de oorlog de havens aan de Zwarte Zee open te houden voor de graanexport. De klacht van Rusland is overigens niet terecht, stellen experts. De deal die tot stand is gekomen onder leiding van Turkije en de VN was bedoeld om graan Oekraïne uit te krijgen. De Russische havens zijn helemaal niet geblokkeerd geweest. En dat blijkt ook wel uit de exportcijfers tot nu toe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden