Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Exportzorgen stuwen tarweprijs voorbij 300 euro

14 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt houdt de opgaande trend van voor het weekend vast. Problemen in het Zwarte Zeegebied geven vooral de tarwemarkt steun. China wil ondertussen minder afhankelijk worden van de import van voedsel en heeft daarvoor ambitieuze plannen om de agrarische sector te stimuleren op tafel gelegd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 hoger op €298,75 per ton. Vandaag heeft de Matif zelfs al weer de €300 aangetikt. Ook op de CBoT houdt tarwe de opgaande lijn vast, en steeg de afgelopen met 0,8% naar $7.92 per bushel. De mei- en julicontracten op de CBoT zijn de $8 per bushel gepasseerd. Maïs en steeg eveneens op de beurs in Chicago met respectievelijk 0,6%. Soja sloot nipt hoger met de kleinst mogelijke stijging van $0,25 en komt daarmee uit op $15.42¾ per bushel.

De koersverwachting in de technische analyse voor tarwe op de Matif is vandaag voor het eerst sinds 17 november gewijzigd van een neergaande prijstrend naar een neutrale prijsverwachting. De Stochastics - een indicator die door handelaren gebruikt wordt en graadmeter is voor hoe krachtig het opwaarts momentum in een markt is - staat met 96 punten zeer hoog. Ook de uitbraak boven het hoogste punt in 25 dagen is een teken van een  sterk opgaande trend voor de korte termijn op de tarwemarkt.

Zeemijnen bedreigen veilige routes
De tarwenotering ondervindt steun van de onrust in het Zwarte Zeegebied. De Oekraïense president Zelenski maakte vorige week een tour door Europa om verdere steun te vergaren voor de strijd tegen de Russische bezetter en er wordt gesproken op een mogelijk nieuwe offensief van Rusland in Oekraïne. Rusland zelf uit ondertussen steeds meer kritiek op de graandeal waaronder drie Oekraïense havens open gehouden worden voor de graanexport. Rusland vindt dat het door de westerse sancties te veel gehinderd wordt bij de export.

Aan de onzekerheid over de uitvoer van graan uit Oekraïne wordt vandaag (dinsdag 14 februari) een probleem toegevoegd. De militaire autoriteiten van Odessa waarschuwen voor zeemijnen die ongecontroleerd in de wateren rond de haven drijven. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar al langer van het plaatsen van zeemijnen in de kustwateren. De mijnen die nog uit de Sovjettijd stammen, worden met ankers in de zeebodem vastgelegd. Door een storm kunnen die mijnen losraken en in de stroming op drift raken. "Er is een grote kans dat de zeemijnen los raken en aanspoelen op de kust, maar ook dat ze langs de kusten blijven drijven", schrijft Serhiy Bratchuk, woordvoerder van het militaire bestuur, volgens Reuters op Telegram. De veiligheid op de vaarroutes die nu voor de graanschepen gebruikt worden, zou daardoor in gevaar kunnen komen.

Chinese ambities
China wil minder afhankelijk worden van de import van granen en oliehoudende zaden. De Chinese minister van Landbouw Tang Renjian zei vandaag bij een persconferentie naar aanleiding van de landbouwplannen van China dat de 'primaire taak van een land met een sterke agrarische sector het zeker stellen voedselvoorziening is'. En de Chinese overheid is van plan van China een agrarische grootmacht te maken. De focus ligt daarbij op soja. China is nu de grootste soja-importeur ter wereld. Om de afhankelijkheid te verminderen wil de overheid de productie in China opvoeren met 50 miljoen ton. Een stevige ambitie als je bedenkt dat de huidige sojaproductie ongeveer 650 miljoen ton bedraagt. Dat wil China onder andere bereiken door het toelaten van GMO soja. Verder wil China de maïsopbrengsten verhogen, tarwetelers verder ondersteunen en promoot het land de teelt van koolzaad op grond die in de winter anders braak zou liggen.

Sommige analisten zetten vraagtekens bij de grote ambities van Beijing. De opbrengst van bijvoorbeeld maïs in China blijft fors achter op de opbrengsten in de VS. Wil China de opbrengsten per hectare significant verhogen, moet het huidige landbouwsysteem hervormd worden. Veel jonge boeren trekken echter naar de steden voor beter betaald werk. Daardoor blijven op het platteland oudere en minder goed opgeleide mensen achter voor het werk in de landbouw.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden