Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Meer tarwe en maïs in de VS door hoge prijzen

24 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De tarwemarkt kijkt voorzichtig aan weer naar boven terwijl de koersen van soja ne nog meer die van maïs onder druk staan. Het USDA kwam gisteren met een areaalverwachting in de VS voor komend seizoen. Die voorspelling heeft de markt bepaald niet ongemoeid gelaten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif zette met €3,25 gisteren weer een voorzichtig stapje omhoog. De notering sloot daarmee op €284,25 per ton. Ook op de CBoT liet tarwe een herstel zien. De koers steeg met 0,2% naar $7.38¼ per bushel. Maïs en soja leverde daarentegen wat in op de beurs in Chicago. Maïs zakte met 2% naar $6.60¼ per bushel. Soja daalde met 0,3% minder hard en kwam uit op $15.34¼ per bushel.

Het USDA hield gisteren de eerste dag van het jaarlijkse Argicultural Outlook Forum (landbouwcongres). Het grote nieuws op deze bijeenkomst zijn de eerste areaalverwachtingen van het ministerie. Het areaal maïs neemt in de eerste schatting toe met 2,7% ten opzichte van vorig seizoen naar 91 miljoen acre en de oppervlakte beteeld met tarwe groeit naar 49,5 miljoen acre. Dat is een toename van 8,3% en het grootste areaal in zeven jaar. Het areaal sojabonen in de VS blijft ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar op 87,5 miljoen acre.

Winstwaarschuwing
Door de nog steeds relatief hoge maïsprijs en de fors gedaalde kunstmestprijs is er onder Amerikaanse akkerbouwers extra belangstelling om maïs te zaaien. Door de onrust in het Zwarte Zeegebied is er ook meer interesse in tarwe. Of het ook lukt om deze forse areaaluitbreidingen te realiseren hangt in belangrijke mate af van het weer komend voorjaar. Bij een laat nat voorjaar kan dat areaal weleens kleiner uitvallen dan waar het USDA nu vanuit gaat volgens analisten.

Het USDA verwacht wel dat de prijzen voor zowel maïs, tarwe als soja komend seizoen lager zullen liggen dan afgelopen seizoen. Impliciet geeft het ministerie daarmee aan dat boeren goed moeten overwegen of ze niet nu al een deel van hun komende oogst moeten vast leggen. Maar voor de prijsvorming speelt natuurlijk ook het verloop van het groeiseizoen een belangrijke rol. In de tarwegordel in de VS is en blijft het echter droog zo blijkt uit de US Drought Monitor.

Bron: US Drought Monitor

Droog is en blijft ook in Argentinië een veel besproken onderwerp. De graanbeurs van Buenos Aires heeft de opbrengstverwachtingen wederom naar beneden bijgesteld. Voor soja rekent de beurs nu op een oogst van 33,5 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling nog 38 miljoen ton. Voor maïs is de opbrengstprognose verlaagd met 3,5 miljoen ton naar 41 miljoen ton. De tarweoogst die net achter de rug is in Argentinië is bijna gehalveerd ten opzichte van vorig seizoen met 12,4 miljoen ton tegen 22,4 miljoen ton een jaar eerder. Buurland Brazilië stevent echter af op een topoogst - in elk geval voor soja - en dat vormt een plafond in de markt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden