Zahnoi Alex / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

VN-baas reist persoonlijk af naar Kiev voor graandeal

8 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt geeft tegenstrijdige signalen af. De tarwenotering in de Parijs staat onder druk terwijl in Chicago de koers een voorzichtige opleving laat zien. De verlenging van de graandeal blijft de grote onzekere factor waaraan vandaag weer een hoofdstuk kan worden toegevoegd met het afreizen van de hoogste baas van de VN naar Kiev. Verder wordt er door spelers op de markt uitgekeken naar het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract op de Matif deed gisteren wederom een klein stapje terug en sloot op €270 per ton. Op de CBoT sloot het meicontract voor tarwe met 0,4% in de plus op $6.98 per bushel. Maïs en soja leverde op de beurs in Chicago wel in met respectievelijk 0,4% en 1%.

Spelers op de granenmarkt nemen volgens analisten een voorzichtig voorschot op het Wasde-rapport van het USDA dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd. Vooral naar de cijfers over de sojaoogst in Zuid-Amerika wordt reikhalzend uitgekeken. Droogte heeft flink huisgehouden in Argentinië en daardoor wordt door analisten een verdere verlaging van de opbrengstprognose in de maarteditie van het Wasde-rapport verwacht. De grote vraag is of dat een grotere Braziliaanse sojaoogst de afschrijving in Argentinië zal compenseren. De daling van de sojanotering op de CBoT de afgelopen handelssessie wordt door experts overigens voor een belangrijk deel toegeschreven aan speculanten die hun winst hebben genomen na de stijging van de markt eerder deze week.

Op de tarwemarkt blijft de verlenging van de graandeal voor het Zwarte Zeegebied - die 19 maart afloopt - centraal staan. Vandaag is de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres afgereisd naar Kiev om de verlenging van de deal met de Oekraïense president Zelenski te bespreken. Zelenski wil de huidige deal waarin vanuit drie Oekraïense havens graan en andere landbouwproducten mogen worden uitgevoerd uitbreiden met extra havens. Rusland lijkt daar weinig voor te voelen. Het Kremlin vindt dat binnen de huidige deal de eigen agrarische sector te veel hinder ondervindt van de westerse sancties. Directe sancties tegen de Russische uitvoer van landbouwproducten en kunstmest zijn er niet, maar door beperkingen op het gebied van bijvoorbeeld het betalingsverkeer, verzekeringen in logistiek hapert de export volgens Rusland.

Neerwaartse trend
Spelers op de tarwemarkt gaan er volgens analisten min of meer vanuit dat ondanks het tegensputteren van Rusland het verlengen van de graandeal niet veel meer dan een formaliteit is. De risicopremie in de tarwenoteringen wordt afgebouwd, stellen verschillende experts. Het ruime aanbod van goedkope tarwe uit Rusland en Oekraïne, maar ook uit Australië, zorgt voor een negatief momentum op de tarwemarkt.

Verschillende indicatoren van de technische analyse duiden erop dat een verdere daling van de markt waarschijnlijk is. De Stochastics staat op 6 en dat duidt erop dat het neerwaartse momentum in de markt sterk is. De actuele tarwekoers ligt ook ruim onder het vijftigdaags rollend gemiddelde, een ander teken van een bearmarkt. Verder valt op dat de markt nu al verschillende dagen het €270-niveau heeft getest. Een (kortdurende) doorbraak wordt daarmee waarschijnlijker. Het volgende steunniveau zal ergens rond de €260 of €265 liggen.

Experts die zich voor hun koersverwachting baseren op de fundamentele analyse zien de markt over het algemeen net iets anders dan de technisch analisten. Zij wijzen vooral op het ontbreken van impulsen om de markt echt richting te geven. De wintergranen in Europa gaan over het algemeen in goede conditie het voorjaar in. Ook de voorjaarswerkzaamheden zijn eerder begonnen dan normaal. Daar staat tegenover dat de wintertarwe te lijden heeft onder droogte, zoals deze week nog weer werd bevestigd door het USDA. Maar om steekhoudende uitspraken te kunnen doen over de komende oogst zitten we nog te vroeg in het seizoen. Ook aan de vraagkant volgt de markt niet helemaal de gebruikelijke patronen. De voorraden die belangrijke afnemers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten aanhouden zijn relatief klein. In een dalende markt worden aankopen doorgeschoven. Een te kleine binnenlandse voorraad zorgt voor onzekerheid en dat drijft normaal gesproken de prijs op. Waar dat omslagpunt ligt, is moeilijk in te schatten volgens analisten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden