De tarwemarkt sloot afgelopen handelssessie wederom in het rood. Het nieuws op de granenmarkt was gisteren de maarteditie van het Wasde-rapport. Voor tarwe en maïs is het rapport van het Amerikaanse ministerie tamelijk neutraal. Bij soja is dat wel anders. Daar heeft het USDA de Argentijnse oogstprognose flink verlaagd. De secretaris-generaal van de VN heeft in Kiev gisteren geen doorbraak over de verlenging van de graandeal kunnen bewerkstelligen.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €266,75 per ton. Ook op de CBoT moest de tarwenotering inleveren. Het meicontract sloot in Chicago 1,5% lager op $6.87½ per bushel. Maïs zat eveneens in de rode cijfers en daalde met 1,4% naar $6.34¼ per bushel. Soja was net als een dag eerder de enige stijger met een plusje van 0,2% om uit te komen op $15.17¾ per bushel.
De maarteditie van het Wasde-rapport roept gemengde gevoelens op bij analisten. Enerzijds heeft het USDA de voorraden en oogstprognoses, met name voor soja in Zuid-Amerika, in lijn gebracht met de verwachtingen van de handel. Anderzijds nemen de rekenmeesters van het ministerie niet echt stelling in op de tarwe- en maïsmarkt. Desondanks zakte de tarwenotering op de CBoT naar het laagste punt in achttien maanden en op de Matif naar de laagste koers in ruim een jaar.
De tarweproductie seizoen 2022/23 is in het Wasde-rapport met 5,1 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 788,9 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door grotere oogsten in Kazachstan, Australië en India. Vooral de aanpassingen voor Kazachstan - met een verhoging van 2,4 miljoen ton naar 16,4 miljoen ton - wekken bij sommige analisten verbazing. Dat is de grootste oogst voor het land sinds seizoen 2011/12. Het verbruik van tarwe is ook naar boven bijgesteld, met 2 miljoen ton naar 793,2 miljoen ton. Dat komt vooral door meer verbruik in India en in Kazachstan. De hoeveelheid tarwe die op de wereldmarkt wordt verhandeld is met 1 miljoen ton verhoogd tot 213,9 miljoen ton. Als reden daarvoor noemt het USDA extra aanbod vanuit Kazachstan, Australië en Brazilië dat de verminderde beschikbaarheid van tarwe uit Argentinië en India meer dan compenseert. Opvallend is dat Rusland niet in dit rijtje wordt genoemd. Vriend en vijand is het erover eens dat het relatief grote aanbod van goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied een drukkend effect heeft op de wereldmarktprijs en dat er daardoor extra belangstelling is voor Russische tarwe. Dat blijkt onder meer uit de Russische exportcijfers. In het Wasde-rapport wordt daar echter geen aandacht aan besteed. De eindvoorraad tarwe is met 2,1 miljoen ton verlaagd naar 267,2 miljoen ton. De daling komt grotendeels op het conto van China.
Droogte hakt in de Argentijnse soja-oogst
Op de sojamarkt neemt het Wasde-rapport meer stelling dan op de tarwemarkt. Vooral de aanpassing van de Argentijnse oogst zorgde bij analisten voor verbazing. In de vorige editie van het rapport ging het USDA nog uit van een oogst van 41 miljoen ton. Deze maand is dat met 8 miljoen ton verlaagd naar 33 miljoen ton. Daarmee zakt de prognose van het USDA onder die van de Argentijnse beurzen. De Braziliaanse sojaoogst is deze maand ongewijzigd gebleven op een record van 153 miljoen ton. De wereldproductie soja is met 7,9 miljoen ton verlaagd. De eindvoorraad soja wordt geraamd op 100 miljoen ton. Dat is een verlaging van slechts 2 miljoen ton en komt omdat er ook fors minder soja verbruikt wordt.
De maïsvoorspellingen van in het Wasde-rapport zijn een beetje vlees noch vis volgens analisten. De beginvoorraad is met 0,6 miljoen ton verlaagd en de productie met 3,8 miljoen ton naar 1.147,5 miljoen ton. Tegelijkertijd neemt ook de vraag naar maïs af. Vooral de bijstelling voor overig gebruik (waaronder bio-ethanol) valt op. De eindvoorraad neemt daardoor toe met 1,2 miljoen ton naar 296,5 miljoen ton.
Nog geen deal
Naast al het nieuws uit het Wasde-rapport kwam er gisteren (woensdag 8 maart) ook nieuws uit Kiev over het verlengen van de graandeal. De secretaris-generaal van de VN, António Guterres was hoogst persoonlijk afgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president te onderhandelen. "Ik wil het belang onderstrepen om de overeenkomst over de uitvoer over de Zwarte Zee op 18 maart voort te zetten en te werken aan het creëren van de voorwaarden om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de exportinfrastructuur via de Zwarte Zee, in overeenstemming met de doelstellingen van het initiatief", aldus Guterres na afloop van het bezoek. Een Turkse diplomaat liet aan Reuters weten dat de Russische bezwaren tegen verlenging van de deal nog niet zijn beslecht. Maar Turkije werkt er volgens de bron hard aan deze plooien glad te strijken.