Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Risicopremie tarweprijs wordt weer opgebouwd

15 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Positief momentum had de overhand op de granenmarkt in de afgelopen handelssessie. Gestegel over verlenging van de graandeal gaven de tarwekoersen steun. In bredere zin verbeterde de stemming door tekenen van een aantrekkende vraag naar graan op de wereldmarkt. Argentinië was al een zorgenkindje voor de sojaoogst maar nu nemen ook de problemen met slechte groeiomstandigheden in de maïs toe.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €2,25 om te sluiten op €269,25 per ton. Op de CBoT pluste het meicontract tarwe met 1,7% naar $6.95¼ per bushel. Maïs maakte een kleinere stap op de Amerikaanse beurs en steeg met 1,2% en sloot daarmee op $6.20¾ per bushel. Soja zat afgelopen handelssessie ook in de lift, maar met een stijging van 0,2% was de koersstijging relatief beperkt.

Onzekerheid over verlenging van de graandeal gaf volgens analisten vooral de tarwemarkt steun. Rusland heeft een opvallende zet gedaan eerder deze week door naar buiten te brengen dat de deal met zestig dagen verlengd is. Het eenzijdig opzeggen van de graandeal zou niet goed vallen in de wereldgemeenschap. Eén van de belangrijkste doelen van de graandeal is natuurlijk betaalbaar houden van voedsel voor de armere landen. Het Kremlin is zich daar ter degen van bewust en heeft met de termijn van zestig in plaats van 120 een list gevonden, zo lijkt het. Oekraïne heeft tamelijk veel noten op zijn zang met bijvoorbeeld de eisen van het toevoegen van een extra haven en een verlengingstermijn van een jaar, beide onbespreekbaar voor Rusland. Door nu met een verlenging van zestig dagen op de proppen te komen probeert het Kremlin zich als de redelijke partij naar buiten toe te presenteren en probeert het tijd te kopen om de eigen eisen voor wat betreft betere toegang van eigen kunstmest en graan kracht bij te zetten.

Enkele analisten wijzen op nog een laag rondom de graandeal. Oekraïne heeft zich de afgelopen maanden al meermaals beklaagd over het lage inspectietempo van de Russische delegatie. Kiev wijst daarbij op de lange wachttijden voor schepen van en naar de Zwarte Zee. Deze praktische problemen, al dan niet bewust gecreëerd, doen afbreuk aan het nut van de graandeal. Vanuit dat licht bezien is de risicopremie in de tarweprijzen misschien wel te ver afgebouwd vorige week, zo stellen deze analisten.

Aantrekkende fysiek vraag
De dip in de granenmarkt heeft kopers op de fysieke markt aangetrokken. Algerije, Tunesië en Jordanië hebben allemaal tarwe vastgelegd de afgelopen dagen, zo stellen verschillende Europese graanhandelaren. Die aangetrokken vraag zorgt nu voor steun in de markt. China heeft ook een opvallende stap gezet op het gebied van de wereldhandel. Uit de gisteren gepubliceerde exportcijfers van het USDA blijkt dat China 612.000 ton maïs gekocht heeft in de VS. Volgens sommige experts doet China aanpassingen in wat het waar koopt. Voor soja lijkt Brazilië de voorkeur te genieten nu de oogst daar in volle gang is en de prijzen doorgaans in de periode rond de oogst een dipje laten zien. Maïs uit Brazilië laten de Chinese kopers daarom links liggen en in plaats daarvan wordt maïs in andere landen zoals de VS en Oekraïne gekocht.

Zowel maïs als soja krijgen verder nog een zetje in de rug van de weersverwachting voor Argentinië. Komende week worden er temperaturen voorspeld in belangrijke teeltregio's van 40 graden en hoger. De brandende zon en een gebrek aan vocht helpen bepaald niet om het tij te keren voor wat betreft de verslechterende groeiomstandigheden in Argentinië. Vorige week schreven het zowel het USDA als de grote graanbeurzen in Argentinië (die ook oogstprognoses maken) wederom af op de verwachte maïs- en sojaopbrengsten. Met de huidige weerberichten verwachten analisten dat de opbrengstprognoses alsnog te optimistisch kunnen blijken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden