Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Het valluik is opengezet onder de tarwemarkt

23 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De mineurstemming op de tarwemarkt hield ook de afgelopen handelssessie aan. Goedkope tarwe uit Rusland en zorgen over de ontwikkelingen op de financiële markten geven bepaald geen steun aan het vertrouwen van spelers op de tarwemarkt. Soja heeft het eveneens moeilijk deze week. Hier speelt een verwachte recordoogst in Brazilië een dominante rol.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif liet gisteren wederom een daling zien. De koers zakte met €5,50 naar €248 per ton. De volumes die verhandeld worden op de Matif zijn relatief groot. Op 187.409 openstaande meicontracten (bijna goed voor 9,4 miljoen ton tarwe) werd een omzet geboekt van 57.657 contracten. Ook op de CBoT kreeg de tarwemarkt weer een harde tik te verwerken. Het meicontract zakte met 2,9% naar $6.63½ per bushel. Soja zat ook in de mineur op de Amerikaanse beurs en leverde 1,3% in om te sluiten op $14.48½ per bushel. Maïs wist wel in het groen te sluiten in Chicago en liet een bescheiden plusje zien van 0,6% en sloot daarmee op $6.33½ per bushel.

Ruim aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied wordt door analisten als belangrijke oorzaak gezien voor de 'vrije val', zoals een enkeling het noemt, waarin de tarwemarkt nu beland is. Maar het is te eenvoudig om de dalende trend alleen aan Rusland toe te schrijven. Verschillende indicatoren in de technische analyse geven aan dat het neerwaarts momentum in de markt krachtig is. Dat maakt volgens verschillende experts de speculanten in de markt zenuwachtig. Ook op de financiële markten rommelt het en spelers op de granenmarkt keken vol spanning uit naar rentebesluit van de Fed gisteren. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente met 25 basispunten en de rente komt daarmee uit op het hoogste niveau sinds september 2007. De renteverhoging van de Fed wordt door analisten een middenweg genoemd. Enerzijds geeft de centrale bank het signaal af dat de hoge inflatie nog steeds een punt van zorg is, maar anderzijds zet de bank geen te grote stap die de onrust die is ontstaan door het omvallen van twee Amerikaanse banken - waarbij de vrij plotselinge renteverhogingen een belangrijke rol speelden - verder aan te wakkeren. Saillant detail is dat terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens zijn toelichting op het rentebesluit benadrukte dat spaarders zich geen zorgen hoeven te maken over hun geld. Ongeveer tegelijk vertelde Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën in het Amerikaanse Congres dat ze niet alle spaardeposito's bij alle banken wil beschermen.

Kopen of niet kopen?
De forse daling van de tarwenoteringen roept de vraag op wanneer er weer een koopgolf komt. Sommige analisten trekken de parellel met 2008 en 2013 toen de markt ook van een relatief hoog niveau op een geleidende schaal tot aan de nieuwe oogst weg zakte en dat een echte koopgolf niet perse hoeft te komen. Daarbij worden ze gesterkt door de verbeterde groeiomstandigheden op het noordelijk halfrond. Andere analisten wijzen op de nog steeds relatief krappe tarwemarkt, gestegen productiekosten voor graan bij boeren en de aanhoudende onrust op geopolitiek niveau. Zij hinten erop dat de tarwemarkt ergens tussen de €240 en €250 een nieuwe balans zal vinden.

De sojanotering staat onder druk door een recordoogst van het gewas in Brazilië. De Braziliaanse lobbygroep Abiove heeft gisteren de oogstprognose voor soja verder verhoogd naar 153,6 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton meer dan in de vorige voorspelling die dateert uit januari. Een zwaar tegenvallende sojaoogst in Argentinië en een goede vraag naar het oliehoudende zaad uit China hebben maar beperkt vat op de markt, zo lijkt het althans volgens enkele analisten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden