Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese tarwe op niveau van prijsvechter Rusland

7 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland heeft de afgelopen maanden naam gemaakt als dé prijsvechter op de tarwemarkt. Pakken we de laatste tender van Egypte erbij, dan is er van het prijsverschil tussen de Russische tarwe en de Matif niet veel meer over. Wat betreft hoe de tarwe erop staat hebben we in Europa weinig reden tot klagen, zo laat de GleoGlam Crop Monitor zien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 lager op €251,25 per ton. Op de CBoT zat tarwe 1% in de min en kwam daarmee uit op $6.75½ per bushel. Maïs en soja sloten eveneens in het rood op de Amerikaanse beurs. Maïs daalde met 1,4% naar $6.43½ per bushel en soja eindigde op $14.92½ per bushel, oftewel een daling met 1,2%.

De Egyptische staatinkoper GASC heeft in een tender 600.000 ton tarwe uit Rusland gekocht voor levering in mei. De inschrijvers op deze tender hebben zich gehouden aan de minimumprijs, waarover enkele weken geleden geruchten naar buiten kwamen vanuit het Kremlin, namelijk $275 per ton FOB (geleverd in de haven). De gemiddelde prijs C&F (franco) voor levering in Egypte komt gemiddelde op deze tender net iets boven de $293 per ton uit. Omgerekend in dollar per ton was de slotkoers Matif ook ongeveer $275 per ton. Transport vanuit Rouen (plaats van levering voor de Matif) naar Egypte is wellicht duurder dan vanuit de Russische havens aan de Zwarte Zee, maar dat de Russische tarwe nu zoveel goedkoper is dan de Europese valt als we naar deze tender kijken inmiddels wel mee. Chicago zit overigens wel circa $25 per ton onder de Europese en Russische prijs.

Europa groen gekleurd
Het weer is een andere bepalende factor op de granenmarkt. De regen die voorspeld wordt in het zuidoosten van de VS en hogere temperaturen voor de Midwest zette de granenmarkt gisteren verder onder druk. Gisteren (donderdag 6 april) kwam ook de nieuwe Crop Monitor uit over de groeiomstandigheden wereldwijd. Vooral de omstandigheden voor tarwe op het noordelijk halfrond vallen op. Nagenoeg het hele Europese continent is groen gekleurd. Alleen Oekraïne is geel vanwege de oorlog die er wordt gevoerd waardoor delen onbeteelbaar zijn geworden. Ook de droogte in de Amerikaanse tarwegordel is een punt van aandacht. In het zuiden van Kazachstan speelt droogte eveneens een rol. Een gebrek aan vocht kan mogelijk ook in Centraal-Rusland rond de Oeral een hindernis voor goede opbrengsten worden zo waarschuwen sommige analisten. In de Crop Monitor is het gebied echter grijs gekleurd omdat er vooral zomertarwe wordt geteeld.

De droogte in Argentinië is inmiddels geen verrassing meer, maar wordt ook in de Crop Monitor nogmaals bevestigd. Het zuiden van Brazilië krijgt daar ook een staartje van mee, maar dat staat een topsojaoogst niet in de weg. De analisten van Safras & Mercado hebben de opbrengstverwachting met 2,6 miljoen ton verhoogd naar 155,1 miljoen ton. Het USDA ging in het Wasde-rapport uit van een oogst van 153 miljoen ton. En haast met verkopen van de soja hebben de Braziliaanse boeren niet volgens Safras & Mercado. Maar 44% is verkocht tegen 60% in het vijfjarige gemiddelde rond deze tijd. De graanbeurs van Buenos Aires houdt de oogstprognose voor soja gelijk aan vorige week op 25 miljoen ton. Het USDA gaat overigens uit van 33 miljoen ton. Hoe groot het effect is van het agressieve exportbeleid met onder meer de gunstige wisselkoers voor de 'sojadollar' valt door de tegenvallende oogst te bezien, zo waarschuwen sommige analisten. Wat er niet is kun je ook net exporteren.

Bron: GeoGlam Crop Monitor
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden