Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland bezig met alternatief voor graandeal

11 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De graanexport uit Oekraïne en Rusland blijft een grote onzekere factor. Vanuit Europa groeit de weerstand tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. Rusland dreigt ondertussen na half mei de veilige routes naar de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee weer op slot te gooien. In plaats daarvan denkt Rusland aan een eigen graandeal, onafhankelijk van het westen. In de VS waren de ogen gericht op de wekelijkse update over het lopende groeiseizoen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Matif was gisteren gesloten vanwege tweede paasdag. Op de CBoT was maandag wel een gewone handelsdag. Tarwe veerde weer een klein beetje op na het verlies in de week voor Pasen en sloot 0,4% hoger op $6.78½ per bushel. Maïs zat steviger in de lift en pluste 1,6% en kwam daarmee uit op $6.54 per bushel. Soja zat in tegenstelling tot de granen in de mineur en leverde 0,3% in en sloot op $14.87¼ per bushel.

De graandeal tussen Rusland en Oekraïne onder begeleiding van de VN en Turkije blijft een heikel punt. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Segei Lavrov liet afgelopen vrijdag (7 april) tijdens zijn bezoek aan Ankara waar onder meer gesproken werd over de voortzetting van de graandeal na half mei (als ook de rol van Turkije als gashub), maar weer eens duidelijk merken dat hij niet tevreden is of de huidige uitvoering van de deal. Een gebrek aan toegang tot verzekeringen en dat Rusland ook voor de agrarische goederen geen toegang heeft tot het internationale betalingssysteem Swift zijn de grote pijnpunten van Lavrov. Als het westen het doel van de graandeal (het betaalbaar houden van voedsel) niet in ere houdt dan moet Oekraïne maar graan via de land en rivieren exporteren, volgens de minister. Lavrov zinspeelde openlijk op het omzeilen van de huidige deal door Rusland. "We werken, voor het geval dat nodig mocht zijn, buiten de kaders van de graandeal. We hebben de mogelijkheid dit te doen met Turkije en Qatar en de presidenten hebben hierover al gesprekken gevoerd", aldus Lavrov.

In Midden- en Oost-Europa groeit ondertussen de weerstand tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. De Europese Commissie heeft de importheffing op Oekraïens graan geschrapt tot juni 2024. Dit tot afschuw van verschillende Oostelijke EU-lidstaten. De nieuwe Poolse minister van Landbouw die donderdag 6 april is aangesteld na het aftreden van zijn voorganger eerder die week, maakte vrijdag bekend dat er grenzen gesteld gaan worden aan de hoeveelheid graan die vanuit Oekraïne Polen in mag. Daarnaast zal er volgens de minister op worden toegezien dat graan dat Polen binnenkomt het land ook weer verlaat en niet op de binnenlandse markt blijft hangen. In Roemenië waren vrijdag landelijke boerenprotesten tegen de import van Oekraïens graan. Zo zijn er onder ander grensovergangen geblokkeerd en verzamelden demonstranten zich bij het hoofdkwartier van de EU in Roemenië.

Wintertarwe in zorgelijke staat
In de VS was de granenmarkt vooral in de ban van het Crop Progress-rapport van het USDA. Droogte blijft met name voor de wintertarwe een groot punt van zorg volgens analisten. Slechts 27% van het areaal wintertarwe krijgt de status goed of excellent tegen 28% in het rapport van vorige week. De wintertarwe staat er daarmee historisch slecht op in de VS. Het zaaien van zomertarwe en -gerst in de  belangrijkste staten gaat trager van normaal. Zowel van zomertarwe als zomergerst is 1% van het geplande areaal gezaaid, tegen respectievelijk 4% en 8% rond deze tijd in het vijfjarige gemiddelde. Bij het zaaien van maïs lopen de Amerikaanse boeren wel voor op het meerjarige gemiddelde. Circa 3% van het geplande areaal zit nu in de grond volgens het USDA. Het vijfjarige gemiddelde staat op 2% voor deze periode.

Dat de maïsnotering op de CBoT flink in de lift zat afgelopen handelssessie heeft volgens verschillende analisten dan ook niet zo veel te maken met de nieuwe oogst. De energieprijzen en dan vooral olie deden een stap omhoog en dat geeft maïs als grondstof voor ethanol steun. Verder verstevigt de relatief krappe voorraadpositie van de oude oogst het opwaarts momentum in de maïsmarkt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden