Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oorlogspremie op tarwe wordt weer opgeschroefd

4 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt blijft zeer volatiel. Na bijna weken van daling veerde vooral op de CBoT de tarwekoers weer op. De vermeende droneaanval op het Kremlin maakte de markt nerveus. Of er een echte kentering op de markt komt of dat het slechts het tijdelijk opbouwen van de oorlogspremie is, is voer voor discussie. De export van graan uit Oekraïne blijft hoe dan ook een grote onzekere factor die door capaciteitsproblemen en Roemenië alleen maar groter wordt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt liet afgelopen handelssessie een voorzichtig herstel zien. Het meicontract voor tarwe op de Matif pluste €2,25 en sloot daarmee op €235 per ton. Op de CBoT maakt tarwe een grotere stap. Het meicontract sloot 5,2% hoger naar $6.26¼ per bushel. Ook maïs en soja zaten in de lift op de Amerikaanse beurs. Maïs sloot op $6.45¼ per bushel, een stijging van 1,1%. Soja pluste 0,6% en kwam daarmee uit op $14.48 per bushel.

De oplopende spanning tussen Rusland en Oekraïne staat weer vol in de aandacht van spelers op de granenmarkt. Volgens Rusland heeft Oekraïne gisteren een droneaanval op het Kremlin uitgevoerd met het doel Poetin te vermoorden. Beelden van de drone boven het Kremlin gaan rond op het internet. Oekraïne ontkent enig betrokkenheid bij de aanval. Hoe de vork in de steel zit weten we niet, maar verschillende experts noemen het onwaarschijnlijk dat Oekraïne achter de aanval zit, al kan dat ook weer niet uitgesloten worden. Wat we wel weten is dat het incident de onderhandelingen over de verlenging van de graandeal niet makkelijker maakt. Morgen staat daarover een overleg in Istanbul gepland, al houdt het Russische ministerie van Buitenlandse zaken in het midden of er ook een delegatie van het Kremlin aanwezig zal zijn.

Grenzen
De graanexport uit Oekraïne wordt ondertussen penibel. De graandeal staat op losse schroeven en in de EU is steeds meer weerstand tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. Daar komt nu het nieuws bij dat Roemenië het komende seizoen weleens minder ruimte zou kunnen hebben voor de doorvoer van graan uit Oekraïne. Dat meldt Reuters althans op basis van uitspraken van Comvex, de exploitant van een grote graanterminal in Roemeense haven van Constanta. Sinds de Russische invasie vorig jaar februari liep ongeveer een derde van de Oekraïense graanexport via Constanta met een overslag van 8,6 miljoen ton in 2022 en 3,3 miljoen in het eerste kwartaal van 2023. Dat er zoveel graan via Roemenië kon worden geëxporteerd, kwam mede door de zeer slechte graanoogst in het land door droogte. "De komende oogst in Roemenië lijkt veel groter en dat betekent dat er mogelijk minder ruimte is voor Oekraïens graan", aldus Viorel Panait, manager bij Comvex, tegen Reuters. "De terminaloperators zullen hun traditionele klanten niet willen benadelen". Constanta is voor reders onder de graandeal een aantrekkelijkere haven dan de havens van Oekraïne aan de Zwarte Zee, omdat de inspecties en de lange wachttijden zo worden omzeild.

Speelveld ligt open
Over welke kant de granenmarkt de komende weken en maanden opgaat lopen de meningen van analisten nogal uiteen. In de technische analyse staan de signalen op rood. Een verder daling lijkt niet onwaarschijnlijk en het steunniveau ligt op de Matif op €206. De fundamentele analyses zijn minder eenduidig. Tarwe staat er op het noordelijk halfrond over het algemeen goed op, Brazilië heeft een zeer goede sojaoogst en ook de maïs ziet er veelbelovend uit en in de VS loopt het zaaien van maïs en soja volgens het boekje. Voldoende aanbod zou de markt in rustiger vaarwater kunnen brengen, stellen verschillende analisten. Daarnaast wijzen ze erop dat het uitzonderlijk is dat de graanprijzen twee seizoen achter elkaar pieken. Andere analisten zijn daarin minder stellig. Rusland en Oekraïne zijn belangrijke exporteurs op de wereldmarkt en de opbrengstverwachtingen voor deze landen zijn mede door de oorlog veel minder rooskleurig van vorige seizoen, nog los van de export- en handelsbeperkingen waarmee beide landen linksom of rechtsom te maken hebben. Deze groep wijst er ook op dat de goede oogstprognose voor het noordelijk halfrond zeker nog niet zijn gerealiseerd. In de Amerikaanse tarwegordel is het droog en ook Europa kende de afgelopen seizoenen problemen met droogte die nog niet helemaal zijn opgelost. Denk bijvoorbeeld aan het Iberisch schiereiland en delen van Zuid-Frankrijk en Noord-Italië. En een ja, een dubbele piek in de tarweprijzen komt niet vaak voor, maar het is ook niet zo dat het nooit gebeurt, denk bijvoorbeeld aan 2011 en 2012.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden