shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

16 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De internationale graanbeurzen hebben de afgelopen dagen de weg naar boven gevonden. Dat zijn echter termijnmarkten. Op de fysieke markt maken de prijzen doorgaans minder grote sprongen. Des te opvallender is de gerstnotering van Rotterdam deze week.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voergerst Rotterdam liet de afgelopen weken een neerwaartse trend zien. Week 19 (vorige week) noteerde de beurscommissie €216,50 per ton. Deze week maakte de notering een sprong en pluste €24,50 naar €241 per ton.

Afgelopen week schreef de RVO in het Weekbericht Granen dat de gerstnoteringen in Europa onder druk stonden bij beperkte handelsactiviteiten dankzij feestdagen en een zeer matige vraag. Voergerst Rotterdam zat toen wat meer aan de onderkant vergeleken met de andere Europese noteringen. Wat de oorzaak is voor de vrij plotselinge stijging van de gerstnotering in Rotterdam is moeilijk te achter halen. Vorige week deed echter al het gerucht de ronde dat China aan de markt zou zijn voor gerst in Europa. Of China nu zijn slag geslagen heeft, is niet te goed te achterhalen. Uit de vandaag gepubliceerde exportstatistieken van de Europese Commissie blijkt dit in elk geval niet. Sterker nog, de export in de week tot en met 15 mei is de voergerstexport naar 4.094 ton gezakt van 32.315 ton een week eerder. Overigens is het niet ongebruikelijk dat deze cijfers later nog bijgesteld worden.

Gerstnoteringen week 19 bron: RVO
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden