Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Spelers op tarwemarkt tasten af waar bodem zit

19 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De mineur stemming op de tarwemarkt die werd ingezet na het verlengen van de graandeal trok ook gisteren door. De Matif zakte zelfs naar een niveau dat we al lang niet meer gezien hebben. Voor de ronduit slechte oogstverwachting voor tarwe in de VS heeft de markt minder aandacht. Maïs en soja maken overigens wel een vliegende start in Amerika.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif leverde gisteren €2,25 in en sloot daarmee op €222,25 per ton. Dat is het laagste niveau sinds juli 2021. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug. In Chicago zakte de koers van het julicontract met 2,2% naar $6.11¾ per bushel. Daarmee blijft Chicago nog wel boven de dip van begin deze maand. Maïs en soja zaten eveneens in het rood, maar hier bleven de verliezen wel beperkter dan in de tarwe. Maïs daalde met 1,1% naar $5.55¼ per bushel en soja leverde 0,3% om te sluiten op $13.33¼ per bushel.

Door het verlengen van de graandeal met twee maanden ebben de acute zorgen over krapte op de wereldmarkt weg. De VN meldde gisteren (donderdag 18 mei) dat er drie schepen onderweg zijn naar Oekraïne onder de voorwaarden van de graandeal. Het vervoer van graan binnen Oekraïne blijft desondanks lastig. Dat werd gisteren weer eens duidelijk gemaakt door het ontsporen van een met graan beladen trein op de door Rusland bezette Krim. Treinverkeer moest daardoor stilgelegd worden. Het  ontsporen van de trein werd overigens veroorzaakt door 'inmenging van buitenstaanders' zo liet het spoorwegmaatschappij van de Krim in een verklaring weten.

Het Russische ministerie van Landbouw schat de totale graanoogst in Rusland op 123 miljoen ton. Van de totale oogst is 78 miljoen ton tarwe. Het Russische ministerie schat de tarweoogst daarmee iets lager dan het Amerikaanse ministerie. Het USDA zette de Russische tarweproductie voor de oogst 2023 in het Wasde-rapport op 81,5 miljoen ton.

Matige vraag
De vraag naar graan op de wereldmarkt is aan de zwakke kant volgens verschillende analisten. Vooral de wekelijkse maïsverkoopcijfers in de VS vallen op. In de week tot 11 mei kwamen die uit op min 340.000 ton. Dat de maïsverkopen negatief zijn, komt door de annuleringen van China. Eerder genoteerde zaken worden nu van de lijst geschrapt, vandaar deze gekke cijfers. China trekt zich wat terug van de Amerikaanse markt en is naar verluidt koper van gerst in de EU als alternatief voor de Amerikaanse maïs. Voor soja heeft China de blik gericht op Brazilië, dat net een recordoogst heeft binnengehaald.

Boeren in de VS zouden qua opbrengsten van maïs en soja ook weleens een heel goede oogst kunnen krijgen. Het weer is deze gewassen in het middenwesten (het grootste teeltgebied) namelijk gunstig gezind. Zaaien gaat in rap tempo en gewassen ontwikkelen zich vlot. Voor tarwe op de prairies is dat beeld compleet tegengesteld. De Wheat Tour kwam eerder deze week al met een schatting van een historische lage tarweopbrengst in Kansas van ongerekend zo'n 2 ton per hectare. Een relatief groot deel van de wintertarwe in deze staat zal echter helemaal niet geoogst worden. De Wheat Tour schat dat 27% van het gezaaide areaal niet geoogst wordt, zo schreven ze gisteren. Het USDA ging eerder al uit van een record-'abandonment' van 18,5%. Komen de voorspellingen van de Wheat Tour uit, dan stevent Kansas af op de kleinste graanoogst in meer van een halve eeuw.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden