Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Gunstige start groeiseizoen, toch kijkt markt omhoog

23 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een stortvloed van opbrengstprognoses bepaalde gisteren in zekere mate de stemming op de granenmarkt. In Parijs verlegde de graanhandel de bodem in de tarwemarkt naar beneden terwijl in Chicago kijken spelers op de markt weer voorzichtig omhoog kijken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het september-contract tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €221 per ton. Dat is de laagste notering in 22 maanden. Op de CBoT sloot het julicontract tarwe met 0,2% voorzichtig in de plus en kwam daarmee uit op $6.06¼ per bushel. Maïs en soja zette forsere stappen omhoog. Maïs pluste 1,1% naar $5.71 per bushel en soja sloot 2,6% hoger op 13.41¼ per bushel.

De conditie van de wintertarwe in de VS blijft een punt van zorg. In het Crop Progress rapport van het USDA krijgt 40% van de wintertarwe de rating slecht of zeer slecht en 31% goed of excellent. Vorige week lag die verhouding op 41% slecht of zeer slecht en 29% goed of excellent. Het zaaien van de zomertarwe blijft flink achterlopen op het vijfjarige gemiddelde met 64% van het geplande areaal gezaaid tegen 73% in de voorgaande jaren.

Goede begin voor maïs en soja
Voor maïs en soja is het beeld compleet anders. Van het geplande areaal maïs zit inmiddels 81% in de grond tegen 75% in het vijfjarige gemiddelde. Bij soja is de voorsprong op het meerjarige gemiddelde zelfs nog wat groter. Dit seizoen zit er al 66% van de soja in de grond tegen 52% in het vijfjarige gemiddelde. Door een relatief droog voorjaar en boven gemiddelde temperaturen maken de Amerikaanse boeren flinke vorderingen met zaaien. Deze week wordt er nog een droge week voorspeld. De voorjaarswerkzaamheden kunnen dan een heel eind afgrond worden, zo melden verschillende bronnen.

Vocht zit er nog voldoende in de bodem maar de eerste geluiden klinken al wel dat het begin juni toch wel weer moet gaan regen in de midwest wil de maïs en soja de voorsprong na het gunstige voorjaar vasthouden. Een enkele doemdenker trekt al de vergelijking met 2012 toen het voorjaar ook relatief droog verliep, maar in juni droogte vat kreeg op de gewassen. 2012 was een El Niño jaar en dan verloopt de eerste helft van het groeiseizoen in de VS vaak droger dan gemiddeld. Dit is overigens geen breed gedragen opvatting onder analisten.

Bovengemiddelde opbrengsten in de EU
Het wetenschappelijk instituut van de Europese Commissie kwam gisteren in het Mars bulletin met de opbrengstverwachtingen voor Europa. Ten opzichte van de april-editie van het rapport heeft het JRC geen grote wijzigingen gedaan. De gemiddelde graanopbrengsten zijn vrijwel gelijk gehouden op 5,60 per hectare. Dat is 3% boven het vijfjarige gemiddelde. De gemiddelde tarweopbrengst in Europa komt daarbij in de prognose uit op 6,01 ton per hectare, 1% hoger dan in april en 4% boven het vijfjarige gemiddelde. De grootste verandering zit bij de zomergerst. Het JRC rekent op een oogst van 3,90 ton per hectare. Dat is 3% lager dan in de april-editie van het Mars bulletin en 7% onder het vijfjarige gemiddelde. De lager opbrengsten komen voornamelijk doordat vanwege natte omstandigheden gerst later dan optimaal is gezaaid.

Opmerkelijk is dat het natte en late voorjaar niet ten koste gaat van de opbrengsten van aardappelen en bieten volgens het JRC. De gemiddelde aardappeloogst komt uit op 36,4 ton hectare en voor bieten gaat het JRC uit van 76,7 ton per hectare. Dat is respectievelijk 7% en 6% boven het vijfjarige gemiddelde. Over het algemeen liggen de gewasopbrengsten in de EU rond of boven het meerjarige gemiddelde. De uitzondering is het Iberisch schiereiland. Door droogte in Spanje en Portugal liggen de verwachte opbrengsten van verschillende gewassen 30% tot meer dan 40% lager dan in het vijfjarige gemiddelde.

Stroeve graandeal
De VN uitte gisteren zijn zorgen over de uitvoering van de graandeal. Volgens de VN zijn er sinds 2 mei geen schepen onder de deal in de haven van Pivdennyi geweest. Sinds de verlenging van de deal hebben 17 schepen een aanvraag ingediend om naar Oekraïne te varen. Zeven aanvragen zijn inmiddels goedgekeurd en wachten op inspectie.

Een belangrijke voorwaarde voor Rusland om door te gaan met de graandeal is dat de Rosselkhozbank weer toegang krijgt tot het internationale betallingssysteem Swift. Daar voelt de EU niets voor zo heeft een woordvoerder aan persbureau Reuters laten weten. De VN heeft als compromis voorgesteld om betalingen voor graan aan Rusland via andere banken te laten lopen. JP Morgan heeft de eerste betaling al succesvol verwerkt en zijn tientallen extra transacties kunnen doen.

De prijzen voor tarwe in het Zwarte Zee gebied blijven onder druk staan. Volgens marktbureau IKAR staat de exportprijs voor Russische tarwe op $242 per ton geleverd op het schip aan de Zwarte Zee. Vorige week noteerde het bureau $248 per ton voor Zwarte Zee tarwe. Het Kremlin verwacht komende seizoen 55 miljoen ton graan te exporteren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden