Verbeterde weersomstandigheden in de VS zorgden woensdag voor lagere granenprijzen. Ook speelt mee dat handelaren na een aantal dagen van stijging hun winst wilden pakken. Bovendien zijn er zorgen over de effecten van een mogelijke recessie op de grondstoffenmarkt.
De prijs van het septembercontract voor tarwe op de Matif is woensdag gedaald naar €233,25 per ton. In Chicago sloot het julicontract ook lager op $6,30 per bushel en het septembercontract sloot lager op $6,41 per bushel.
Na een stijging van vier handelssessies op rij daalde de tarwekoersen woensdag door handelaren die hun winst wilden pakken en druk op de prijs door de groeiende Amerikaanse wintertarweoogst. Ondertussen maken grondstofhandelaren zich zorgen dat verdere renteverhogingen van de Fed de Amerikaanse economie een recessie injagen, waardoor de vraag naar grondstoffen daalt.
Ook volgen handelaren het nieuws uit Oekraïne en het Zwarte Zeegebied op nauwe voet. Woensdag bevestigde het Kremlin wat Vladimir Poetin een dag eerder al zei: dat Rusland overweegt om zich terug te trekken uit de graandeal. Consultancybedrijf Agritel heeft de voorspelling voor de Roemeense tarweoogst met 15% verlaagd. een droge maand mei in Europa zette het gewas in Europa onder druk. France AgriMer heeft de maandelijkse exportverwachting voor Franse tarwe naar buiten de EU met 100.000 ton verlaagt naar 10,2 miljoen ton, wel is dit nog altijd 16% hoger dan een seizoen geleden.
Boerenprotesten
De juli- en augustuscontracten voor sojabonen zijn woensdag gedaald. Naar respectievelijk $13,88 per bushel en $13,19 per bushel. De daling is het gevolg van de verschillende weersfronten die richting de VS bewegen en dit weekend mogelijk voor regenval zorgen. Voor handelaren weegt de teruglopende vraag zwaarder op de prijs dan de droogte in de VS die afgelopen maanden ervoor zorgde dat de koers steeg.
De sojabonenimport in de EU voor het seizoen 2022/23 stond op 12,33 miljoen ton op 11 juni en is daarmee 12% lager dan een jaar eerder.
In Mexico moesten meerdere vluchten geannuleerd worden nadat boeren die een minimumprijs eisen voor hun granen in botsing kwamen met de regering tijdens een protest.
Het julicontract voor maïs daalde naar $6,078 per bushel en het septembercontract sloot ook lager op $5,45 per bushel. De maïsprijzen dalen door het koelere en nattere weer dat momenteel en dit weekend over de granengordel in de VS trekt. De omstandigheden voor de Chinese maïsproductie is verbeterd, maar ook daar vormt de droogte nog een probleem. Een scherpe daling van de dollar kan Amerikaanse maïs aantrekkelijker maken voor de export.