Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gewasconditie blijft dalen door droogte in VS

21 Juni 2023 - Max van der Heijden

Het weer blijft de stemming bepalen op de soja- en maïsmarkt. Het geloof dat regen nog verlichting gaat brengen is op de sojamarkt weg, maar voor maïs lijkt er nog hoop te zijn. Door de droogte is de conditie van tarwe, maïs en soja de afgelopen week achteruit gegaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tarwecontract voor september op de Matif is dinsdag €2 per ton lager gesloten op €239 per ton. Op de CBoT in Chicago, waar de handel weer hervat werd na het lange weekend, zat het julicontract voor tarwe in de lift en ook het septembercontract steeg in waarde. Het eerste contract sloot op $6,96 per bushel het tweede op $7,07 per bushel. De conditie van de wintertarwe is met 38% goed tot excellent ongewijzigd. De zomertarwe gaat er iets op achteruit en was afgelopen week 51% goed tot excellent een daling van 9%punt.

De tarweprijs in de VS presteert ook goed dankzij betere vraag. Zo kocht Algerije 630.000 ton tarwe, met name uit Rusland. Een Japanse tender voor 92.529 ton tarwe uit de Verenigde Staten, Canada en Australië sluit op donderdag.

De secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres heeft opgeroepen tot een versnelling van de graantransporten uit Oekraïense havens, nu het Zwarte Zeeakkoord nog van toepassing is. Daarmee lijkt ook de VN zich gedeeltelijk neer te leggen bij het einde van het akkoord.

Regen helpt niet meer
Het julicontract voor sojabonen sloot hoger op $14,77 per bushel en het augustuscontract sloot hoger op $14,08 per bushel. De sojamarkt is nog steeds een weermarkt. Ondanks voorspellingen dat er voor het weekend meer regen gaat vallen is het niet de verwachting dat deze regen de verloren productie nieuw leven in kan blazen. Dinsdag maakt het USDA bekend dat de sojaconditie op 18 juni in 54% van de gevallen goed tot excellent was, 5%punt minder dan een week geleden. 

Vorige week werd er door de VS 185.184 ton sojabonen geëxporteerd. De totale export voor het jaar tot dusver bedraagt ruwweg 49,03 miljoen ton. Dat is 3,8% minder dan dezelfde periode vorig jaar. 

Het julicontract voor maïs sloot hoger op $6,35 per bushel, het septembercontract voor maïs verloor wat waarde en kwam uit op $5,93 per bushel. De weersvoorspellingen voor maïs zijn zowel bullish als bearish en het is afwachten welk weersysteem over de maïsgordel trekt. Op de korte termijn wordt er echter weinig regen verwacht. De gewasconditie van maïs was 55% goed tot excellent de afgelopen week, vergeleken met 61% een week eerder. 

De Amerikaanse maïsexport bedroeg vorige week 877.310 ton, tot dusver is er dit jaar 31,98 miljoen ton maïs geëxporteerd, dat is 30,7% minder dan dezelfde periode een jaar geleden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox