Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Handelaren pakken winst op maïs- en sojamarkt

23 Juni 2023 - Max van der Heijden

Droogte stuwde de maïs- en sojaprijzen de afgelopen week omhoog. Gisteren (22 juni) kozen handelaren als het moment om hun winst te pakken; nu er nog steeds kans op regen is in de VS. Oekraïne lijkt ich neer te leggen bij het einde van de graandeal.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif is donderdag hoger gesloten op €251 per ton, een stijging van €4 per ton. Het julicontract tarwe op de CBoT sloot hoger op $7,39 per bushel, het septembercontract sloot op $7,52 per bushel. 

De komende weken wordt er in de VS goed oogstweer verwacht. De droogte is slecht nieuws voor de maïsteelt in die regio, maar bespoedigt de tarweoogst. 

Het is inmiddels 99,9% zeker dat Rusland de graandeal na 18 juli niet verlengt. Het land is niet langer afhankelijk van Oekraïense havens voor de eigen ammoniakexport. Dat zei een Oekraïense diplomaat gisteren tegen Reuters. De verkochte Russische tarwe die nog niet geëxporteerd is, is sinds begin juni verdubbeld, meldt SovEcon. De inschatting is dat het land het exportseizoen 2023/24 sterk zal beginnen.

Regen
De maïscontracten lijken hun piek bereikt te hebben. Het julicontract voor maïs sloot lager op $6,60 per bushel. En het septembercontract sloot lager op $6,17 per bushel. 

De markt lijkt er vanuit te gaan dat het maïsgewas gaat stabiliseren. De komende periode zijn er veel buien voorspeld en de hoop lijkt te zijn dat deze in ieder geval ergens op de goede plek vallen. Ook lijken veel handelaren hun winst te willen pakken. Volgens recente schattingen van Gro Intelligence ligt de opbrengst 10% lager dan schattingen van het USDA.

De Oekraïense exportactiviteit is de afgelopen periode flink afgenomen. Ook in de maïsmarkt lijkt er acceptatie te zijn dat de graandeal op zijn einde loopt. De Argentijnse maïsoogst komt dit jaar naar verwachting uit op 34 miljoen ton. Minder dan de 36 miljoen ton die eerder voorspeld werd, aldus Buenos Aires Grain Exchange gisteren. 

Sojabonen
Het julicontract voor sojabonen sloot ook lager op $15 per bushel, het augustuscontract sloot lager op $14,18 per bushel. Ook op de sojamarkt speelt het weer een rol. Soja was lang populair met het vooruitzicht op droogte in de VS. Nu er regen op komst is, lijken handelaren hun aankopen van de hand te willen doen. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden