Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Droogte neemt het op de graanmarkt over van coup

27 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

Na een zeer volatiele handelssessie lijkt de rust op de tarwemarkt weer een klein beetje terug te keren. Dat is bij maïs en soja wel anders. Door droogte gaan deze gewassen harder achteruit dan waar de markt rekening mee hield en de parallel met 2012 wordt door verschillende analisten getrokken. Ook toen hakte droogte flink in de uiteindelijke opbrengsten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 lager op €246,25 per ton. Ook op de CBoT stond de tarwenotering onder druk en sloot 1,2% lager op $7.24¼ per bushel. Maïs en soja zaten in de afgelopen handelssessie wel in de lift. Maïs pluste 1% en kwam daarmee uit op $6.37¼ per bushel en soja steeg met 1,8% naar $15.21 per bushel.

Op de tarwemarkt hebben we een zeer volatiel dag achter de rug. 's Ochtends waren spelers vooral bezig met het verwerken van de mislukte staatsgreep in Rusland. Gedurende de dag zakte die onrust en sloten de tarwekoersen zelfs lager dan vrijdag. Een wat tegenvallende tarwe-export van de VS wordt door verschillende analisten als reden genoemd voor de wat bedrukte stemming in de markt. De wekelijkse export kwam uit op 204.000 ton en dat is aan de onderkant van de range die de handel verwachte. Oekraïne heeft tot 26 juni 48,4 miljoen ton graan uitgevoerd, zo maakte het Oekraïense ministerie van Landbouw gisteren (maandag 26 juni) bekend. Daarvan is 16,6 miljoen ton tarwe, 28,8 miljoen ton maïs en 2,7 miljoen ton gerst.

Droogte slaat ook in de cornbelt toe
Waar in Rusland het stof weer een beetje neerdaalt, laait in de VS bijna letterlijk een nieuwe stofstorm de kop op. In de tarwegordel op de prairies is het al langere tijd droog en nu wordt het ook in de cornbelt steeds droger. En dat heeft effect op de groei van maïs en soja in de VS, zo blijkt uit de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport dat gisteren uitkwam. 50% van het maïsareaal krijgt de rating goed of excellent en voor soja staat dat percentage deze week op 51%. Ter vergelijking: vorig jaar deze week kreeg 67% van het maïsareaal de rating goed of excellent en 65% van het soja-areaal. Dat er afgewaardeerd zou worden op de maïs en soja werd wel verwacht, maar het USDA heeft toch een grotere stap gezet dan waar analisten en handelaren op rekenden. De stand van de maïs en soja is inmiddels vergelijkbaar met 2012 toen eveneens na een vlotte start droogte inviel en de uiteindelijke opbrengsten laag uitvielen.

Tarwe staat er in de VS eveneens matig tot slecht op, maar daarvoor werd door experts al langer rekening gehouden met matige opbrengsten. De nieuwste cijfers van het USDA kwamen dan ook niet als een verrassing en brachten de markt niet echt in beweging. Van het areaal wintertarwe krijgt 40% de status goed of excellent en 24% van het areaal is geoogst. Zomertarwe is iets achteruitgegaan ten opzicht van vorige met 50% dat er goed of excellent op staat tegen 51% in de vorige editie van het Crop Progress-rapport. Met gerst is het niet veel beter met 46% van het areaal dat de rating goed of excellent krijgt, tegen 53% vorig jaar in deze week.

Of de tarwekoers de komende dagen de weg omhoog zal vinden hangt in belangrijke mate af van wat er met de maïskoers gebeurt volgens verschillende experts. Maïs en tarwe zijn vooral voor de toepassing in veevoer redelijk makkelijk uitwisselbaar en als de maïsnoteringen oplopen vanwege de lagere verwachte opbrengsten, kan het goed zijn dat de vraag naar tarwe en in iets mindere mate gerst aantrekt met een dito prijseffect.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden