Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Europese oogstprognoses lopen nogal uiteen

7 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer is een van de belangrijkste smaakmakers op de granenmarkt. Frankrijk koerst af op een bovengemiddelde oogst volgens een nieuwe prognose voornamelijk door een gunstig groeiseizoen. In Duitsland hakt de droogte van de laatste maanden erin en voorziet de telersorganisatie een ondergemiddelde opbrengst. In de VS werkt het weer ook niet bepaald mee. Waar ze regen kunnen gebruiken valt het niet en waar de combines klaar staan moeten ze wachten op vast droog weer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif liet gisteren met €0,25 de kleinst mogelijk daling zien, om uit te komen op €233 per ton. Op de CBoT leverde tarwe meer in na de sprong omhoog woensdag. Het julicontract zakte met 2,3% naar $6.47 per bushel. Soja deed ook een stapje terug en leverde 1,4% in om te sluiten op $15.25¾ per bushel. Maïs wist wel de weg omhoog te vinden en pluste 3,4% en sloot op $5.66¾ per bushel.

Uit Frankrijk was er gisteren bericht over de opbrengsten van de tarwe aldaar. Marktbureaus Arvalis en Intercéreales schatten in hun gezamenlijke prognose de opbrengst van zachte tarwe op gemiddelde 7,5 ton per hectare. De opbrengst zou daarmee 4,5% boven die van vorig jaar liggen en 5% boven het tienjarige gemiddelde. Het eiwitgehalte van de zachte tarwe zit op 11,4% en dat is gelijk aan vorig jaar en het tienjarige gemiddelde. Graan is onder gunstige omstandigheden gezaaid volgens Arvalis en heeft in het vroege voorjaar voldoende vocht gehad. In Duitsland staan de granen er minder gunstig op. De Duitse boerenbond DBV schat de graanoogst in Duitsland in op 40,9 miljoen ton. De verwachte opbrengst ligt daarmee ruim onder het vijfjarige gemiddelde dat op 43,6 miljoen ton staat en zelfs 6% onder de opbrengst van vorig seizoen. Deels komt de kleinere oogst door een krimp in areaal, maar vooral door droogte in de maanden mei en juni waardoor de granen een behoorlijke jas hebben uitgedaan.

Droogte blijft ook in Noord-Amerika een probleem. In de VS zijn de problemen met droogte wel aan het verschuiven. In de Midwest is het droger aan het worden, terwijl op de zuidelijke prairies eindelijk wat regen valt. Die regen komt helaas dan weer wel op een zeer ongelukkig moment. In Oklahoma en Kansas liep de tarweoogst al achter op het meerjarige gemiddelde en als de regen in de weerberichten voor de komende dagen daadwerkelijk valt, wordt er zeker geen inhaalslag gemaakt. Nattigheid in een gewas dat rijp is heeft daarbij ook nog eens een negatief effect op de kwaliteit.

Bron: US Drought Monitor

Oekraïne zoekt de publiciteit
De onzekerheid over het wel of niet verlengen van de graandeal duurt voort. Sinds 26 juni zijn er geen nieuwe schepen meer ingeschreven om onder de huidige deal koers te zetten naar de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. De haven van Constanta in Roemenië aan de Donau speelt een cruciale rol bij de export van graan uit Oekraïne, zo melden verschillende bronnen op basis van Oekraïne regeringsfunctionarissen. Sinds het begin van de oorlog ruim een jaar geleden is ongeveer een derde van de totale Oekraïense graanuitvoer - die in deze periode op 49 miljoen ton bedroeg - via Constanta overgeslagen.

De Oekraïense export werd daarbij een handje geholpen door tegenvallende graanopbrengsten in Roemenië. Doordat er minder graan uit eigen land verscheept hoefde te worden, was er extra capaciteit voor graan uit Oekraïne. Dit seizoen wordt in Roemenië een veel betere graanoogst verwacht en dat is voor Oekraïne minder gunstig. Daarnaast hebben een vijftal EU-lidstaten (waaronder Roemenië) hevig geprotesteerd tegen de instroom van goedkoop graan uit Oekraïne en niet zonder resultaat, getuige het steunpakket dat de EU voor deze landen in het leven heeft geroepen. Dat zou wel eens een goede verklaring kunnen zijn de Oekraïne nu zo nadrukkelijk de pers opzoekt over het belang van toegang tot de Donau.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden