Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland gaat steeds verder in blokkeren graanhandel

24 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

De sfeer op de granenmarkt blijft gespannen. Rusland gaat met aanvallen op de graanexportfaciliteiten in Oekraïne een nieuwe fase in. Daarmee probeert het Kremlin de graanuitvoer van Oekraïne lam te leggen em dat is niet zonder risico's. De Europese Commissie kwam vanmiddag met de opbrengstprognoses en daaruit blijkt dat het droge voorjaar in Europa toch meer schade heeft aangericht dan eerder verwacht. In de VS zien de weerberichten er beter uit, maar daar toont de markt zich dan weer immuun voor.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt zit flink in de lift. Tijdens het schrijven van dit artikel staat het septembercontract tarwe op de Matif op €264,25, oftewel €17 hoger dan vrijdag. Op de CBoT is de stijging met 8,1% naar $7.53¾ per bushel zelfs nog iets sterker. Ook maïs zit flink in de plus met 5% ten opzichte van vrijdag op $5.53¾ per bushel. Soja blijft ten opzichte van de granen wat achter maar staat toch nog altijd 1% hoger op 15.17¼ per bushel.

Rusland heeft zich niet alleen terug getrokken uit de Zwarte Zeegraandeal maar lijkt voornemens de hele Oekraïense graanexport plat te willen leggen. Aanvallen op de Zwarte Zeehavens van Oekraïne door Rusland, daar is de markt inmiddels wel een soort van aangewend geraakt. Vanmorgen is het Kremlin een stap verder gegaan en heeft het een aanval uitgevoerd op een overslagfaciliteit aan de monding van de Donau. Op sociale media circuleren verschillende foto's van beschadigde graanopslagen. De Donau is de belangrijkste alternatieve route voor de Oekraïense graanexport nu de Zwarte Zee effectief dicht zit. En dat heeft potentieel grote gevolgen voor de wereldhandel die al op korte termijn merkbaar zouden kunnen zijn.

Dichtbij Navo
Met de aanval in de buurt van de Donau komt Rusland erg ook erg dicht in de buurt van Navo-grondgebied. En dat is misschien nog wel een groter risico dat Poetin kennelijk bereid is om te nemen. Dat dat niet zonder gevaar is, zagen we bijvoorbeeld afgelopen november toen een raket in Polen neerkwam in de periode dat de Oekraïense stad Lviv onder vuur lag. Dat is toen met een sisser afgelopen omdat het vermoedelijk niet ging om een Russische raket, al doen daar verschillende lezingen de ronde over. Een dergelijke fout met een drone in de buurt van Roemenië zou een nieuwe crisis kunnen betekenen. Daarvoor waarschuwt onder andere de Roemeense president Klaus Iohannis.

Droogte EU toch niet zonder gevolgen
Naast de nieuwe ontwikkelingen rond het Zwarte Zeegebied kwam het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, het JRC-instituut met de juli-editie van het Mars-bulletin. Zowel de winter als zomergewassen hebben het late voorjaar gevolgd door een droge periode niet goed doorstaan. De regen die sinds eind juni verspreid in Europa is gevallen was onvoldoende om het opgelopen neerslagtekort aan te vullen. Vooral de zomergerst heeft flinke averij opgelopen. Het JRC schat de gemiddelde opbrengst in op 3,62 ton per hectare. Dat is maar liefst 14% onder het vijfjarige gemiddelde in een verlaging met 3% ten opzichte van de juni-editie van het Mars-bulletin. De verwachte tarweopbrengst wordt geschat op 5,59 ton per hectare en dat is nagenoeg gelijk aan het vijfjarige gemiddelde dat op 5,58 ton per hectare staat. Ten opzicht van een maand eerder heeft het JRC de opbrengstprognose met 2% verlaagd. Vooral Scandinavië, de Baltische staten en het Iberisch schiereiland springen er in negatieve zin uit.

Bron: Mars Bulletin

In de VS zijn de weerberichten voor de noordelijk prairies en het westen van de cornbelt verbeterd. De Amerikaanse meteorologische dienst voorziet in heel het noordoosten van de VS en de periode tot 2 augustus bovengemiddelde neerslag. Gek genoeg lijkt de markt daar weinig oog voor te hebben. Voor maïs dat qua prijs doorgaans sterk gecorreleerd is aan tarwe kun je beargumenteren dat de plus op de Amerikaanse beurs tijdens schrijven voortkomt uit de ontwikkelingen op de tarwemarkt. Bij soja gaat die vlieger niet op en ook daarvan staat de koers in het groen.

Bron: National Weather Service
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden