Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oorlogspremie na relatief rustig weekend afgebouwd

1 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt zat flink in mineur afgelopen handelssessie. Vooral tarwe deed een flinke stap terug, zowel in Parijs als in Chicago. Een wat rustiger weekend met betrekking tot de oorlog in Oekraïne (voor zover je daarvan kan en mag spreken) wordt als belangrijke oorzaak genoemd. Daarnaast werkt het weer in de VS ook eindelijk eens een beetje mee, al is daarvan nog niets terug te zien in het nieuwe Crop Progress-rapport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt zit afgelopen handelssessie in het rood. Het septembercontract voor tarwe sloot gisteren €7,75 lager op €240 per ton. Op de CBoT was het niet veel beter en liep het verlies tegen de daglimiet. Het septembercontract tarwe zakte met 5,3% naar $6.66¾ per bushel. Maïs kwam 3,7% lager uit om te sluiten op $5.02¾ per bushel. Soja ontsprong de dans niet, al bleef het verlies hier wat beperkter met 2,8%. Soja sloot daarmee op $14.45¾ per bushel.

Een weekend zonder grote Russische aanvallen op de Oekraïense havens en andere infrastructuur zorgde voor enige rust op de tarwemarkt. Maïs, maar vooral soja, kreeg een slinger na beneden door meer neerslag dan verwacht in de VS. Voor de maïs in de Midwest komt de regen aan de late kant, maar de soja in dit gebied kan er nog volop van profiteren volgens experts. Dat wil overigens niet zeggen dat de droogteproblemen in het noorden van de VS zijn opgelost, maar het geeft in de burger in elk geval weer moed.

Zomertarwe heeft het zwaar
In het Crop Progress-rapport van deze week is de neerslag nog niet terug te zien. Voor de week eindigend op 30 juli krijgt 55% van het areaal de rating goed of excellent van het USDA. Dat is gelijk aan vorige week. Soja is er iets op achteruit gegaan met 51% dat er goed of excellent op staat. Dat was vorige week 52%. Met de oogst van wintertarwe is een flinke slag gemaakt afgelopen week. 80% van het areaal is gedorst. Vorige week stond de teller nog op 68%. Ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde loopt de oogst nog wel wat achter. In de vorige vijf jaar was gemiddeld namelijk 83% geoogst. De oogst van zomertarwe is inmiddels ook voorzichtig begonnen met 2% gedorst. De conditie van de zomertarwe is wel hard achteruit gegaan. 42% van het areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 49% vorige week en 70% vorig jaar. Gerst is ook naar beneden bijgesteld, al is het USDA hier minder stellig dan bij de zomertarwe. Van het gerstareaal in de vijf belangrijkste staten krijgt de helft de status goed of excellent tegen 52% vorige week.

Tender
Algerije heeft gisteren tussen de 500.000 en 600.000 ton tarwe gekocht volgens bronnen. Land van herkomst is naar verluidt Rusland en de Algerijnen zouden circa $276 per ton C&F (franco) betaald hebben. Tunesië heeft een tender uitgezet voor tarwe. De prijs voor Russische Zwarte Zeetarwe is volgens marktbureau IKAR met $1 gedaald naar $241 per ton. Volgens SovEcon heeft Rusland in juli tot en de 23e 4,4 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is ruim boven de 2,5 miljoen ton vorige jaar in dezelfde periode.

In Zuid-Amerika zijn boeren druk doende met de oogst van maïs. In Argentinië is 55% van het areaal geoogst en voor Brazilië  staat de teller op 68%. De oogst in deze landen zet de maïsprijs nog wat extra onder druk volgens sommige analisten. Daar komt nog bij dat zowel maïs als soja in Zuid-Amerika behoorlijk concurrerend geprijsd is ten opzichte van de VS.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden