VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Met blokkade snijdt Rusland zichzelf in vingers

8 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft onrustig op de granenmarkt. De aandacht van de handel schuift weer richting het Zwarte Zeegebied. Rusland heeft vrij effectief de Oekraïense export in het slot gegooid. Eerst door de graandeal op te blazen en vervolgens aanvallen uit te voeren op de Oekraïense havens. Die tactiek komt nu echter als een boemerang terug naar het Kremlin. Het USDA kwam gisteren met een update over de stand van de gewassen in de VS.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €6 hoger op €241,25 per ton. Op de CBoT pluste tarwe 3,6% naar $6.57½ per bushel. Maïs deed afgelopen handelssessie een klein stapje terug en leverde 0,4% om te sluiten op $4.82¼ per bushel. Bij soja was het verlies groter en zakte de koers met 2% naar $14.14½ per bushel.

De onrust in het Zwarte Zeegebied krijgt weer meer de overhand op de tarwemarkt. Rusland begon en heeft een reeks aanvallen uitgevoerd op de Oekraïense havenfaciliteiten de afgelopen weken. Oekraïne slaagde er vorige week in een Russische olietanker voor de haven van Novorossiysk zwaar te beschadigen met een zeedrone. Kort gezegd: beide landen hebben elkaars civiele logistiek tot militair doel gemaakt. De tactiek van Rusland om de graanexport van Oekraïne lam te leggen explodeert nu in het eigen gezicht.

Tienduizenden dollars extra
Grote internationale reders waren al voorzichtig met schepen de Zwarte Zee op te sturen en de goed lopende Russische export dreef voor een belangrijk deel op oudere schepen uit Turkije en China. Verzekeraars zijn echter niet happig om deze schepen te verzekeren. Verschillende bronnen uit de verzekeringswereld melden bij Reuters dat er een forse risicopremie boven op de normale premie wordt gezet. Schepen onderweg naar Rusland betalen $10.000 of meer per dag extra vergeleken met vergelijkbare routes naar Bulgarije of Roemenië. Voor de duidelijkheid: die $10.000 voor de verzekering komt boven op de normale premie. Een ander wat meer verborgen probleem is de brandstofvoorziening van deze schepen. Niet-Russische rederijen zijn bang de westerse sancties te overtreden als ze bunkeren in een Russische haven. Niet alleen voor Oekraïne speelt de Zwarte Zee een cruciale rol bij de graanexport. Rusland export ongeveer 70% van zijn graan over de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Maïs en soja profiteren van regen
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw kwam gisterenavond Nederlandse tijd met het wekelijkse Crop Progress-rapport. Regen in de cornbelt is nu ook voorzichtig terug te zien in de cijfers van het USDA. Van het areaal maïs in de VS krijgt nu 57% de status goed of excellent om 55% vorige week. Vorig jaar deze week kreeg 58% van het areaal maïs de rating goed of excellent. De conditie van soja is er deze week ook op vooruit gegaan. 54% van het areaal staat er volgens het USDA goed of excellent op. Dat was vorige week 52%.

De oogst van wintertarwe zit er een heel eind op in de VS met 87% gedorst. Daarmee komt de vordering van de oogst dichtbij het vijfjarig gemiddelde dat voor deze week op 88% staat. De regen van afgelopen week heeft de zomertarwetarweregio in de VS gemist. De stand van de zomertarwe is er dan ook iets op achteruit gegaan ten opzichte van vorige week. Van het areaal in de zes belangrijkste staten krijgt 41% de rating goed of excellent om 42% vorige week. Bij zomergerst heeft het USDA kleine wijzigingen gedaan, maar het aandeel goed of excellent blijft gelijk op 50% goed of excellent.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden