Meteo Roodeschool

Analyse Granen & Grondstof

Kwaliteit tarwe in Europa gaat er niet op vooruit

10 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt geeft een gemengd beeld. Voor zowel bulls als bears in de markt zijn goede argumenten aan te voeren. Van een trage oogst in Europa, overstromingen in China tot hoge tarweopbrengsten in Oekraïne. Nieuws te over, maar niet direct iets dat er uitspringt en de koers zet in de graanhandel.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 lager op €242,25 per ton. In Chicago kreeg tarwe een hardere tik. Het septembercontract op de CBoT daalde met 3,2% naar $6.35 per bushel. Maïs deed ook een stapje terug, maar hier bleef het verlies beperkt tot 1%. Maïs op de CBoT sloot op $4.81 per bushel. Soja bleef nagenoeg ongewijzigd op de Amerikaanse beurs. Het augustuscontract dat er bijna uit loopt, sloot 0,1% hoger op $14.31½ per bushel.

De tarwemarkt is zoekende volgens verschillende analisten. Zowel voor een stijgende als dalende trend de komende tijd zijn goede argumenten aan te voeren, maar er is niet iets dat er echt uitspringt en dat de koers op de markt bepaalt. In Europa zijn er problemen met de kwaliteit van de tarwe. Rij in Nederland een rondje door de polder en je ziet waar de zorg vandaan komt. Legering en schot zijn eerder regel dan uitzondering. Nat worden en weer opdrogen is voor het hectolitergewicht niet bevorderlijk. Nu heeft Nederland natuurlijk maar een klein aandeel in de Europese tarweoogst, maar grotere teeltregio's in Frankrijk en Duitsland kampen met dezelfde problemen. In het zuiden van Frankrijk is de tarweoogst grotendeels afgerond maar ten noorden van Parijs staat nog het nodige vast.

Speculatie
Er wordt ook druk gespeculeerd over welke aanpassingen het USDA gaat doen in de augustus-editie van het Wasde-rapport dat vrijdagavond Nederlandse tijd uit komt. Speculanten die rekenen op een stijging van de koers gaan er vanuit dat het USDA er niet aan ontkomt opbrengsten in Europa, Argentinië, Canada en de Zwarte Zeeregio te verlagen. De bulls in de markt krijgen daarbij extra voer door een tegenvallende graanexport uit Oekraïne in juli. Vergeleken met juni is er in juli volgens de data van het Oekraïense ministerie van Landbouw circa 40% minder tarwe uitgevoerd. De beëindiging van de graandeal speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol.

De bears in de markt hebben ook de blik gericht op Oekraïne. Die zien de goede tarweopbrengsten in het land. De Oekraïense bond van graanhandelaren, het Oekraïense ministerie van Landbouw en bureaus als SovEcon en APK Inform hebben het allemaal over bovengemiddelde hectareopbrengsten, soms zelfs richting recordniveau.

China op jacht naar graan
China is een andere speler die een bijdrage levert aan de onzekerheid in de markt. Het noordoosten van het land heeft te kampen met overstromingen. Daarbij is voornamelijk maïs, soja en rijst verloren gegaan. Tarwe is ruim een maand geleden geoogst in de regio, maar door een regenachtige periode tijdens het dorsen laat de kwaliteit daarvan te wensen over. Dat China rondkijkt waar graan gekocht kan worden om de voorraden op peil te houden, lijkt dan ook logisch. En gisteren ging het gerucht rond dat China twee schepen tarwe in de VS heeft gekocht. Ook zou China aan de markt zijn voor maïs in de VS. Het USDA schatte de export van maïs naar China in op 23 miljoen ton, maar verschillende analisten denken dat dat weleens hoger uit kan komen, tot 25 miljoen ton.

Het weer is een andere smaakmaker onder handelaren in de VS. Het noorden van het land heeft recent best wat regen gekregen. In de tiendaagse verwachting neemt de kans op een weeromslag toe. Het droge, warme weer zou dan weer terugkomen in de cornbelt. Het neerslagtekort dat dit seizoen is ontstaan is nog niet ingelopen en een nieuwe droge periode kan nog opbrengst kosten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden