Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

India toont interesse voor Russische tarwe

17 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming in de graanhandel is aan het schuiven en de markt veerde afgelopen handelssessie weer een beetje op. Warm en droog weer in de verwachting voor de laatste twee weken van augustus in de VS, voedt het opwaarts momentum. Rusland zoekt nieuwe bestemmingen voor tarwe en daar heeft India - al jaren nauwelijks aan de markt voor tarwe - wel oren naar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2 hoger op €229,75 per ton. Op de CBoT beweeg tarwe vooral zijwaarts om uiteindelijk 0,1% lager te sluiten op $5.97¾ per bushel. Maïs zat wel duidelijk in de lift en pluste 1,2% afgelopen handelssessie. Het septembercontract maïs kwam daarmee uit op $4.69½ per bushel. Soja bleef wat achter vergeleken met maïs maar sloot nog altijd 0,9% hoger op $13.34¾ per bushel.

Op de tarwemarkt worden de ontwikkelingen in de Zwarte Zee-gebied nauwlettend in de gaten gehouden. Toch heeft de droneaanval van woensdagmorgen vroeg maar een beperkt effect op de markt. Dergelijke aanvallen veroorzaken vooral onrust, maar het daadwerkelijk effect op de fysieke exportcapaciteit valt mee, stellen sommige analisten. APK Inform kwam gisteren met een nieuwe opbrengstschatting voor de Oekraïense oogst. Het bureau schat de tarweproductie in op 20,6 miljoen ton. Dat is net onder de 21 miljoen ton waarmee het USDA rekent. De export wordt door APK Inform geraamd op 12 miljoen ton en dat is hoger dan de 10,5 miljoen ton die het USDA voorziet.

Het Witte Huis kwam gisteren (woensdag) met een bericht naar buiten dat de VS werkt aan alternatieve routes voor transport van het Oekraïense graan. "We zoeken wegen en corridors waarlangs graan vervoerd kan worden naar de plaatsen waar het heen moet", zei Vedant Patel, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder riep Patel Rusland op onmiddellijk terug te keren naar de Zwarte Zee graandeal. Concrete aanwijzingen dat Rusland overweegt om weer deel te nemen aan de graandeal heeft Washington overigens niet.

India zoekt toenadering tot Rusland
Waar de relatie tussen het westen en Rusland ronduit slecht is, komt Rusland toch niet helemaal geïsoleerd te staan. Persbureau Reuters meldt dat India in onderhandeling is met Rusland om tarwe te importeren. De inflatie op het subcontinent is in juli naar het hoogst niveau in 15 maanden gestegen. Relatief hoge voedselprijzen hebben daar een groot aandeel in. En met verkiezingen in aantocht volgend jaar is er de Indiase regering er veel aan gelegen de hoge voedselprijzen onder controle te krijgen. India produceert normaal gesproken voldoende tarwe voor de binnenlandse consumptie. Ruim een jaar geleden overwoog India zelfs tarwe te gaan exporteren. Dat de Indiase regering tarwe bijkoopt, is al jaren niet meer voorgekomen. In 2017 werd er voor het laatst een significant volume bijkocht. Toen werd 5,3 miljoen ton gekocht, overigens door private partijen.

De interventievoorraad tarwe van India is op 1 augustus 28,3 miljoen ton en ligt daarmee meer dan 20% onder het tienjarige gemiddelde. De tarweprijs op de binnenlandse markt is de laatste twee maanden met 10% gestegen en staat daarmee op het hoogste punt in zeven maanden. Dat India toenadering zoekt tot Rusland, komt niet als verrassing. De lijntjes tussen New Delhi en Moskou zijn kort, voedsel is buiten het sanctiepakket gehouden en India en Rusland hebben met zonnebloemolie al wegen gevonden om betalingen te verrichten. Volgens bronnen van Reuters heeft India 3 tot 4 miljoen ton tarwe nodig, maar wil de regering 8 tot 9 miljoen ton importeren om een groter effect op de binnenlandse markt te bewerkstelligen. En India kan makkelijke een korting van $25 tot $40 per ton afdwingen bij Rusland.

Weerpremie
Maïs en soja kregen steun van de weerberichten in de VS. Grote teeltgebieden in het land krijgen een warme en nog belangrijker droge tweede helft van augustus voor de kiezen. Maïs en soja zijn op tijd gezaaid maar een droge voorzomer zette de gewassen desondanks op achterstand. De afgelopen maand hebben maïs en soja een inhaalslag gemaakt en leek het erop dat het een heel eind goed ging komen. De latere rassen maïs en soja moeten echter nog de kilo's maken. Hitte- en droogtestress op dit punt in het seizoen kan daar nog behoorlijk roet in het eten gooien. Vandaar dat de weerpremie op de termijnmarkt weer wordt opgebouwd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden