De granenmarkt zat over de hele linie gematigd in de lift afgelopen handelssessie. Oekraïense boeren hebben het moeilijk. De export blijft moeizaam met als gevolg dat prijzen op de binnenlandse markt onder druk staan. De EU kan te hulp schieten, maar of dit gebeurt is allerminst zeker.
Het septembercontract tarwe sloot gisteren €3,25 hoger op €231,50 per ton. In Chicago pluste tarwe 1,8% en kwam daarmee uit op $6.12½ per bushel. Maïs zat afgelopen handelssessie nog iets steviger in de lift en steeg met 2,1% naar $4.76¼ per bushel. Ook soja sloot in het groen en noteerde een plus van 0,6% naar $13.59½ per bushel.
Spelers op de granenmarkt moesten het nieuws van een nieuwe Russische aanval op de havenfaciliteiten in de Donau en Odessa-regio's van woensdagochtend nog verwerken. De schade lijkt echter mee te vallen. De Oekraïense exporteur Nibulon meldt dat een van hun opslagen is beschadigd, maar dat het werk gisteren al weer normaal kon worden hervat. Reuters meldt dat er 13.000 ton graan verloren is gegaan in de aanval.
Op verschillende manieren klemgezet
De Oekraïense boerenbond maakt zich grote zorgen over de importbeperkingen die de EU heeft ingesteld voor graan uit Oekraïne. De huidige beperkingen lopen tot 15 september. Voorzitter Leonid Kozachenko vreest dat een verlenging van de maatregelen de Oekraïense boeren verder in de problemen brengt. "Ten eerste dalen de prijzen op de binnenlandse markt, ten tweede is er onvoldoende opslagcapaciteit. Door gebrek aan opslag gaat de kwaliteit van graan zonder schuur achteruit, wat resulteert in extra financiële verliezen", citeert APK Inform de bondsvoorzitter.
En daar stoppen de problemen voor de Oekraïense boeren niet. In ongeveer de helft van de regio's van Oekraïne is het droog. Daardoor zit er nauwelijks nog vocht in de bovenste 10 centimeter van de bodem. Onder die condities is het lastig een fatsoenlijk zaaibed te maken voor de wintergewassen. Boeren hebben daar nu al last van bij het inzaaien van koolzaad. En die problemen kunnen nog groter worden als het de komende weken droog blijft en ook de wintergerst en -tarwe moeten worden gezaaid.
De nog niet officieel bevestigde dood van Jevgeni Prigozjin, de leider van het Wagner huurlingen-legioen, lijkt maar beperkt effect te hebben op de granenmarkt. Dat Prigozjin het loodje legt, komt niet als verrassing. Relevanter is de vraag wat de soldaten van de Wagner-groep doen nu de grote baas is gesneuveld. Sluiten zij zich aan bij het Russische leger en krijgt het Kremlin daarmee de beschikking over extra soldaten met gevechtservaring? Of gaan zij muiten?
Opbrengsten in de VS vallen niet mee
In de VS heeft de Pro Farmer Crop Tour de belangrijke maïs- en sojastaten Iowa en Illinois aangedaan. Het aantal peulen per sojaplant valt lager uit dan verwacht, net als de opbrengst in de maïs. Dat zorgde voor steun in de markt. De problemen met warm en droog weer in het hart van de Midwest zijn nog niet over. Komende weekend wordt het even wat koeler, maar begin volgende week stijgt het kwik volgens de weersprognoses weer richting of boven de 30 graden Celsius. Regen zit niet of nauwelijks in de verwachting tot en met begin september. Sommige analisten gaan er vanuit dat de markt de komende dagen een beetje voor gaat sorteren op een uitbreiding van het droogtegebied in de Drought Monitor, die vanavond Nederlandse tijd uit komt. Mogelijk resulteert dit volgende week in een afwaardering van de conditie van maïs en soja in het Crop Progress rapport.