Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne dorst meer tarwe dan verwacht

25 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt liet afgelopen handelssessie een gemixt beeld zien. In Europa zat de tarwemarkt in de lift terwijl in de VS op de rem werd getrapt. Met een groter dan verwachte tarweoogst in Oekraïne en droogte de in VS had je dat eerder andersom verwacht. Brazilië ligt op koers de VS voorbij te streven als grootste maïs leverancier op de wereld markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif steeg gisteren met €2,75 naar €234,25 per ton. Op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 1,4% lager op $6.04 per bushel. Maïs leverde 0,8% in om te sluiten op $4.72¼ per bushel. Soja was de uitzondering op de beurs in Chicago en noteerde een plusje van 0,5% en kwam daarmee uit op $13.65¾ per bushel.

Het verschil tussen de beweging op de Europese en Amerikaanse tarwemarkt kan deels worden verklaard door verschuiving in de valutakoersen. De dollar is de laatste dagen sterker geworden, terwijl de euro wat daalde. Daarmee worden Europese producten relatief gezien aantrekkelijker op de wereldmarkt ten opzichte van de Amerikaanse.

Groter dan verwachte tarwe oogst in Oekraïne
Het Oekraïense ministerie van Landbouw maakte gisteren bekend dat de tarweoogst in het land is afgerond. De voorlopige opbrengst is 22 miljoen ton van 4,6 miljoen hectare. Dat is circa 1 miljoen ton meer dan in de laatste ramingen van zowel het Oekraïense ministerie als van het USDA. De kans dat de Zwarte Zee-graandeal weer in werking wordt gezet is klein. Dat liet Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, gisteren (donderdag) weten tijdens de Brics top. Daar zei Lavrov 'geen tekenen te zien dat het westen richting de Russische eisen beweegt.' Eén van de belangrijkste reden voor het Kremlin om zich terug te trekken uit de deal was dat de Russische graan en kunstmest export wordt gehinderd door de sancties. Rusland vindt dat de uitvoer van voedselproducten als granen en kunstmest niet mag worden geraakt door de westerse sancties tegen het land door de oorlog in Oekraïne.

Droogtegebied wordt groter
In de VS blijft droogte ook een factor van belang. In de midwest laat de droogte monitor geen grote wijzigingen zien, maar in het zuiden van het land breiden de rode gebieden op de kaart zich uit. Resultaten van de Crop Tour laten een wisselend beeld zien. In Iowa en Illinois vielen de verwachte opbrengsten in de maïs en soja in resultaten van eerder deze week mee. Gisteren deed de tour Minnesota aan en daar lagen de opbrengsten duidelijk onder die van vorig seizoen. Vooral in het zuiden van de staat zijn de gevolgen van de droogte duidelijk zichtbaar. Het aantal peulen aan de soja lag zelfs op het laagste niveau in tien jaar.

Bron: US Drought Monitor

Investeren
Van een matige maïsoogst is in Brazilië alles behalve sprake. Sterker nog, door een grote oogst kan Brazilië de VS dit seizoen wel eens voorbij streven als grootste leverancier van maïs op de wereldmarkt. En niet alleen hoge opbrengsten dragen daar aan bij. Vervoer naar de zeehavens was voor de Braziliaanse binnenlanden lang het grote probleem. En dat terwijl er met de Amazone-rivier - met alle zijtakken in de noordelijke helft van Brazilië - al een soort natuurlijke weg ligt. China heeft met grote investeringen flink bijgedragen aan het wegwerken van knelpunten. En dat begint zich nu uit te betalen. Reuters schrijft dat de haven van Santos op schema ligt om voor het derde jaar op rij een overslag-record te breken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden