De granenmarkt laat een wisselend beeld zien. Tarwe staat wat onder druk, terwijl maïs en soja in de lift zitten. Een tweede schip dat vanuit Odessa de Zwarte Zee is uitgevaren, geeft de burger weer moed dat er kansen komen voor de graanexport. In de Verenigde Staten (VS) zijn spelers op de markt vooral in de ban van de opbrengstprognoses uit de Crop Tour.
Het septembercontract tarwe op de Matif staat tijdens schrijven 2% in de min. Bij de andere contracten blijft de daling overigens wat beperkter tot rond de 1%. Op de CBoT staan de tarwekoersen eveneens onder druk met een daling van circa 1%. Maïs en soja staan in het groen op de Amerikaanse beurs. Soja 1% tot 1,25% voor de contracten van komende oogst en maïs met ruim 1%.
Een tweede schip heeft de haven van Odessa verlaten via de tijdelijke veilige route op de Zwarte Zee die Oekraïne in het leven heeft geroepen. Het eerste schip was een containercarrier en nu gaat het om een bulkcarrier met staal aan boord. Volgens de Oekraïense president Zelenski is het schip, dat onder de vlag van Liberia vaart en al sinds februari 2022 in Oekraïne lag, veilig aangekomen in Roemeense wateren. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de scheepvaart op korte termijn weer naar normaal gaat, maar het biedt wel enige hoop. Rusland ziet dat overigens anders. Volgens Dmitri Peskov zegt de passage niets over een eventuele hervatting van de graandeal.
Op de termijnmarkt staat de tarwekoers onder druk, maar dat wil nog niet zeggen op de fysieke markt kopers hun slag slaan. De Egyptische staatsinkoper Gasc kocht vorige week via een tender nog 60.000 ton (een schip vol) tarwe in Roemenië. Gasc heeft volgens bronnen ook geprobeerd om direct zaken te doen met een particuliere graanhandelaar. Die onderhandelingen zijn op niets uitgelopen. Egypte zit wat dat betreft in een spagaat. Aan de ene kant doen ze er alles aan de markt te temperen met berichten dat ze ruim voldoende tarwe in voorraad hebben en niet hoeven te kopen. Aan de andere kant blijft Egypte wel pogingen doen om graan te kopen hetzij via tenders, direct of via buitenlandse partijen.
Onder gemiddelde oogstverwachting
In de VS geven de resultaten van de Pro Farmer Crop Tour soja en maïs steun. De gemiddelde opbrengst van maïs komt in de proeven in de tour uit op 172 bushel per acre (circa 11,5 ton per hectare). Dat is 1,3% lager dan het driejarige gemiddelde en onder de schatting van het USDA, die in de augustus-editie van het Wasde-rapport rekende op 175,1 bushel per acre. De opbrengst van soja komt in de deelnemende percelen uit op 49,7 bushel per acre (circa 3,3 ton per hectare). De opbrengst in de tour is redelijk in lijn met de verwachting van het USDA. Met 50,9 bushel per acre rekende het ministerie 4,1% onder het driejarige gemiddelde.
Van exportplannen naar netto importeur
Waar bij ons de voedselprijzen over het hoogste punt heen lijken, is dat in India alles behalve het geval. De regering van president Modi doet er alles aan in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar de voedselprijzen omlaag te krijgen. Meeste impact op de wereldmarkt hebben de exportheffingen op rijst hoogstwaarschijnlijk. India is goed voor ongeveer 40% van het aanbod van rijst op de wereldmarkt. De ingrepen van Modi gaan overigens verder dan rijst alleen. Vorige week werd bekend dat er vanwege lage verwachte opbrengsten van suikerriet ook een verbod op de export van suiker wordt verwacht. Daarboven op komt dat India mogelijk de importheffing op tarwe wil afschaffen. En dat is best uniek. Anderhalf jaar geleden na de Russische inval in Oekraïne wilde India nog tarwe exporteren. Met het laten vallen van de heffing stuur Modi er nu op aan tarwe te importeren. Dat India serieuze volumes tarwe importeerde is al weer even geleden en was in seizoen 2017/18.