Photographer RM / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Poetin niet te porren voor graandeal

5 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een verlenging van de graandeal is niet dichterbij gekomen na de ontmoeting tussen Poetin en Erdogan in Sotsji. Kort samengevat: Erdogan houdt de moed erin terwijl Poetin zeer gereserveerd blijft. In andere delen van de wereld is droogte een serieus probleem. In Amerika hebben maïs en soja een tikgekregen van de droge tweede helft van augustus, al lijkt er nu verlichting te komen. In Australië zorgt El Niño voor problemen in tarwe en gerst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €219,50 per ton. Het meest verhandelde tarwecontract is december en dat leverde €1 in om te sluiten op €234 per ton. De CBoT was gisteren gesloten vanwege Labour Day.

Het bezoek van de Turkse president Erdogan aan de Russische president Poetin in Sotsji gisteren heeft nog weinig concreets opgeleverd. Beide leiders legden wel behoorlijk verschillende accenten op de uitkomsten na hun eerste ontmoeting. Erdogan benadrukte dat de oude graandeal op korte termijn weer nieuw leven ingeblazen zou kunnen worden. De Russische eisen zijn bekend en als het westen daaraan tegemoet komt, kan de graandeal zo weer hervat worden. Erdogan deelde wel een sneer uit aan Oekraïne. Oekraïne moet minder hoog van de toren blazen om samen met Rusland nieuwe stappen te kunnen zetten volgens Erdogan.

Bekocht
Poetin maakte weer eens duidelijk dat hij zich bekocht voelt door het westen. De Russische graan- en kunstmestexport valt buiten de westerse sancties, maar door obstakels op het gebied van betalingen, transport en verzekering vindt Poetin dat Rusland geen vrije toegang heeft tot de wereldmarkt. Daar kun je wel de kritische kanttekening bij maken dat Rusland afgelopen seizoen een gigantische hoeveelheid graan heeft kunnen exporteren. Poetin wees er fijntjes op dat 70% van het graan dat onder de deal werd verscheept bij rijke landen is terechtgekomen. Sinds Rusland zich in juli terugtrok uit de graandeal zijn de prijzen niet gestegen en is er geen sprake van fysieke tekorten volgens de Russische president. Het Kremlin werkt aan een alternatief plan specifiek gericht op arme Afrikaanse landen. Volgens Poetin is een akkoord met Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal Afrikaanse Republiek en Eritrea dichtbij. Deze landen zouden elk 50.000 ton gratis graan krijgen van Rusland. Al met al bood Poetin weinig aanknopingspunten die er op duiden dat het Kremlin serieus van plan is zich weer achter de graandeal te scharen.

Regen opkomst
In Chicago was de beurs weliswaar gesloten, maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuws was. De weerberichten blijven de gemoederen in de Amerikaanse maïs- en sojahandel bezighouden. De droge tweede helft van augustus heeft de opbrengstpotentie van maïs, en nog meer van soja, afgeroomd. In de tiendaagse verwachting zit neerslag voor het midden van de VS. De neerslag gaat echter aan het oosten van de cornbelt voorbij. Het is laat in het groeiseizoen maar regen in september kan soja nog een opkikker geven.

Bron: NOAA

Op het zuidelijk halfrond, en dan specifiek Australië, is droogte ook een probleem aan het worden. Verschillende handelaren en analisten verwachten dat de opbrengsten van tarwe en gerst verder verlaagd zullen worden. In juni maakte het Australische ministerie van Landbouw bekend dat het verwacht dat de graanoogst circa een derde lager uitkomt vergeleken met afgelopen seizoen en daarmee net iets onder het tienjarige gemiddelde blijft steken. Het weerfenomeen El Niño (dat onder andere droogte in Australië veroorzaakt) wint aan kracht en vandaar dat de zorgen over de Australische graanoogst toenamen onder spelers op de markt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox