Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne optimistisch over exportroutes graan

8 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa was er weinig spektakel op de graanmarkt afgelopen handelssessie. Meer spanning in de markt zat wat dat betreft in Chicago waar ruzie om iPhones niet helemaal ongemerkt aan de granenmarkt voorbij ging. Verder blijven oud en vertrouwd, kun je zeggen, Oekraïne en de weersvoorspellers de markt bezig houden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slotkoers van tarwe op de Matif geeft een beetje een vertekend beeld op het moment. Het septembercontract sloot gisteren €4 hoger op €219,50 per ton, maar deze loopt er bijna uit. Het decembercontract, waarop de meeste handel gedaan wordt, sloot €1,25 hoger op €238,50 per ton. Op de CBoT deed het decembercontract tarwe een stap terug en sloot 1,5% lager op $5.99¾ per bushel. Maïs bewoog afgelopen handelssessie vooral zijwaarts en kwam 0,1% hoger uit op $4.86¼ per bushel. Het novembercontract voor soja sloot 1,1% lager op $13.59½ per bushel.

De grondstoffenmarkt en dus ook de granenmarkt in de VS kreeg volgens analisten gisteren een tikje van de oplopende diplomatieke spanningen tussen China en Amerika. China kondigde namelijk aan dat het gebruik van iPhones in overheidsgebouwen en bedrijven waarin de Chinese staat een belang heeft, wordt beperkt. Ambtenaren en werknemers mogen de iPhone niet langer voor werk gerelateerde zaken gebruiken. Dat China met een reactie zou komen na de Amerikaanse exportbeperkingen op (geavanceerde) halfgeleidertechnologieën komt overigens echter niet als een verrassing. Wat spelers op de granenmarkt wat nerveus maakt is hoe het verder gaat zeker ook in het licht van de wat zwakke economische prestaties van China.

Meerdere wegen
Op de tarwemarkt kun je natuurlijk ook niet heen om de oorlog in Oekraïne. Donderdagochtend was er nog een drone-aanval van Rusland op de haven van Izmajil waarbij een dode was te betreuren en die behoorlijk wat schade heeft aangericht aan een opslaggebouw. Het Oekraïense verbond van graanexporteurs verwacht dat de capaciteit via de Roemeense haven van Constance kan worden opgeschroefd naar 30 tot 35 miljoen ton graan meldt APK Inform. Dat is overigens een optimistische schatting als je kijkt naar de 8 miljoen ton die in de eerste helft van dit jaar via deze route is uitgevoerd. Oekraïne wedt overigens niet op één paard. Verschillende bronnen melden op basis van een van informatie van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken dat er inmiddels ook via Kroatische havens wordt geëxporteerd. Om welke volumes dat gaat wordt er overigens niet bij gemeld. Nog een ander alternatief is export per spoor richting de Oostzee, maar dat is volgens handelaren de duurste optie die om die reden niet heel populair is.

John Neal, de directeur van Lloyd's of London, heeft gisteren in een interview tegen Reuters gezegd dat er gesprekken worden gevoerd over verzekeringen voor het geval de graandeal mocht worden hervat. "Zijn wij blij en in staat om verzekeringen te blijven bieden in het geval dat een corridor opnieuw kan worden geopend en opnieuw kan worden ingericht? Het antwoord daarop is ja", aldus Neal bij Reuters. Of reders hun schepen kunnen verzekeren is van groot belang voor mocht de Zwarte Zeegraandeal op de een of andere manier toch nieuw leven in geblazen worden.

Droogte wordt erger
In de VS blijft droogte een groot probleem. Deze week verlaagde het USDA de conditie van maïs en soja al vanwege een gebrek aan neerslag en als je de nieuwe droogtemonitor bekijkt die gisterenavond Nederlandse tijd uitkwam, gaan de gewassen er bepaald niet op vooruit. Voor de graanoogst in Canada is het droge weer dan weer wel gunstig. In de provincie Saskatchewan is de helft geoogst tegen een derde in het tienjarig gemiddelde voor deze tijd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden