Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne heeft liever sancties dan graandeal

12 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het was een handelsdag zonder grote verrassingen en dat is ook in de markt terug te zien. Maïs en soja zijn er in het Crop Progress-rapport wat op achteruitgegaan. Dat was gezien de droogte in de VS ook wel te verwachten. Volgens de Oekraïense president Zelenski hebben de sancties tegen Rusland effect op het verloop van de oorlog. Oekraïne is dan ook kritisch op versoepelingen om de Zwarte Zeegraandeal weer draaiend te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif is gisteren afgesloten op €205,75 per ton. Het decembercontract sloot €2 lager op €234,25 per ton. Op de CBoT leverde het decembercontract tarwe 1,9% in om te sluiten op $5.84½ per ton. Maïs en soja bewogen vooral zijwaarts afgelopen handelssessie. Het decembercontract maïs steeg 2 cent naar $4.85¾ per bushel en het novembercontract soja pluste 0,4% naar $13.69 per bushel.

Het USDA deed deze week geen grote aanpassingen in het Crop Progress-rapport. Van het maïsareaal in de VS krijgt 52% de rating goed of excellent. Dat was vorige week 53% van het areaal. De oogst van maïs is inmiddels ook al voorzichtig van start gegaan. 5% is namelijk gedorst tegen 4% deze week in het vijfjarige gemiddelde. Ook soja is er iets op achteruitgegaan afgelopen week. 52% van het areaal krijgt de status goed of excellent tegen 54% vorige week. De oogst van haver zit er zo goed als op in de VS met 95% geoogst. Ook met zomertarwe en gerst zijn de Amerikaanse boeren aan de laatste loodjes bezig. Van de zomertarwe is 87% geoogst en bij gerst 89%. De eerste wintertarwe zit ook al weer in de grond. 7% van het geplande areaal is gezaaid. De staten Washington, Colorado en Zuid-Dakota gaan aan kop met respectievelijk 29%, 19% en 17% gezaaid.

Sancties hebben effect
In het Zwarte Zeegebied is het tamelijk rustig. Volgens de Oekraïense president Zelenski vertraagt de oorlog door de westerse sancties tegen Rusland. Het Kremlin ondervindt daarvan grote hinder bij wapenleveringen. Omdat de gevolgen van de sancties merkbaar zijn op het slagveld is Oekraïne fel gekant tegen het versoepelen van de sancties om de Zwarte Zeegraandeal nieuw leven in te blazen. Oekraïne zet in plaats daarvan in op export via de EU, zo lijkt het. Daarmee ligt Oekraïne alleen wel op ramkoers met een groep van vijf EU-lidstaten die maatregelen hebben afgedwongen om marktverstoringen door het relatief goedkope graan uit Oekraïne te voorkomen.

Saillant detail is dat de Britse premier Sunak gisteren bekendmaakte dat Rusland een poging heeft gedaan een burgervrachtschip aan te vallen op de Zwarte Zee. Het zou gaan om het schip dat onder Liberiaanse vlag vaart en dat 24 augustus via de tijdelijke veilig corridor na anderhalf jaar de haven van Odessa verliet. De afgevuurde torpedo's zijn echter op tijd onderschept.

Rusland doet tarwe ondertussen in de uitverkoop, melden enkele bronnen. Aan de ene kant heeft het Kremlin de exportheffing verhoogd, maar in de praktijk blijken verschillende exporteurs daar omheen te werken. Dat zou een prijsdrukkend effect kunnen hebben op de tarwemarkt de komende weken.

De graanbeurs van Buenos Aires kwam met een nieuwe oogstprognose voor de wintertarweseizoen 2023/24. De beurs verwacht een opbrengst van 16,5 miljoen ton. Dat is fors hoger dan de tarweoogst afgelopen seizoen die bleef steken op 12,2 miljoen ton. Het USDA was in het afgelopen Wasde-rapport overigens nog wat optimistischer met 17,5 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox