Shutterstock

Nieuws Granen & Grondstof

Tarwemarkt veert op door aanvallen Oekraïne

14 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Oekraïne deelde de Russische Zwarte Zeevloot gisteren een gevoelige tik uit met een aanval op Sebastopol. Rusland blijft ondertussen doorgaan met de aanvallen op de Oekraïense faciliteiten aan de Donau. De oorlog kreeg daardoor gisteren weer wat meer grip op de granenmarkt. Verder is de handel nog aan het kauwen op het Wasde-rapport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe sloot gisteren op de Matif €6 hoger op €238 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift en noteerde een plus van 1,7% naar $5.97¼ per bushel. Het decembercontract maïs steeg met 1,2% naar $4.82¼ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts afgelopen handelssessie. Het oliehoudende zaad pluste 0,2% en kwam uit op $13.49¾ per bushel.

Het Wasde-rapport van eerder deze week kreeg gisteren toch nog een beetje vat op de tarwemarkt. Het verhaal van een kleine eindvoorraad van tarwe is niet nieuw, maar verleidde speculanten om weer in te stappen op de tarwemarkt volgens sommige analisten. Over hoe zwaar we aan die krappe tarwevoorraad moeten tillen verschillen de meningen. Dat de productie moeite heeft de vraag bij te benen horen we al decennia. Tot nu toe zijn telers er altijd nog in geslaagd om meer tarwe te produceren, dus waarom deze keer niet, redeneren sommige analisten. Andere kijken naar de kleinste eindvoorraad in acht jaar en, misschien nog wel belangrijker, de voorraad/verbruik-ratio die naar het laagste punt in negen jaar is gezakt.

Zwarte Zeevloot onder vuur
De onrust op de tarwemarkt werd nog wat verder aangewakkerd door nieuwe aanvallen van zowel Rusland als Oekraïne. Oekraïne heeft woensdag een grote aanval uitgevoerd op Sebastopol op de Krim. Die haven is het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot. Bij de aanval zouden een Russische onderzeeër en een groot landingsschip zwaar zijn beschadigd. Rusland nam de Oekraïense havenfaciliteiten in de monding van de Donau opnieuw onder vuur. Volgens de Oekraïense vicepresident heeft Rusland sinds 18 juli honderd installaties beschadigd. Daardoor is er 3 miljoen ton graan niet uitgevoerd naar Azië, Afrika en Europa.

De Iraanse staatsinkoper GTC heeft 240.000 ton baktarwe gekocht. Het land van oorsprong is niet bekendgemaakt maar naar verluidt zou het gaan om Russische tarwe. GTC heeft 120.000 ton voor $314 per ton C&F (franco) vastgelegd en de rest voor $347,50 per ton C&F. Na de beurs van Buenos Aires verlaagde gisteren ook de beurs van Rosario de Argentijnse tarweoogstprognose voor 2023/24. Rosario verwacht een oogst van 15 miljoen ton tegen 15,6 miljoen ton in de vorige voorspelling.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox