Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Zorgen over droogte komen terug op de granenmarkt

26 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt sloot in het groen afgelopen handelssessie. Droogte in Australië en Oekraïne geeft vooral tarwe een zetje in de rug volgens analisten. Ook de oorlog in Oekraïne blijft van invloed op de granenmarkt. Het USDA wist de markt toch nog te verrassen met de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €4,50 naar €240,25 per ton. Ook op de CBoT zaten de koersen in de lift. Tarwe was de grootste stijger en pluste 1,6% om te sluiten op $5.89 per bushel. Maïs sloot 0,8% hoger op $4.81¼ per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts maar noteerde uiteindelijk een plusje van 0,1% en kwam daarmee uit op $12.97¾ per bushel.

Droogte in verschillende delen van de wereld maakt volgens verschillende analisten de tarwemarkt nerveus. De Australische graangewassen hebben tot nu toe niet of nauwelijks neerslag gehad deze maand. September is een belangrijke maand in het groeiseizoen daar en te weinig vocht heeft in deze periode drukt de potentiële opbrengst. In Oekraïne is het ook droog en dat zorgt voor problemen met het zaaien van de wintergewassen. Koolzaad dat als eerste gezaaid wordt, is daar al slachtoffer van volgens enkele bronnen, maar nu zo langzamerhand de tarwe gezaaid moet worden wordt de situatie nijpender.

De aanvallen over en weer van Rusland en Oekraïne creëren ook de nodige onrust. Marktbureau Ikar houdt desondanks de notering voor Russische Zwarte Zeetarwe gelijk aan vorige week op $235 per ton op het schip geleverd. Dat is overigens flink lager dan de $270 waarmee Russische handelaren ingeschreven hebben op de laatste Egyptische tender vorige week. De Russische export doet het beter dan verwacht volgens Sovecon. De exportverwachting voor september is met 200.000 ton naar boven bijgesteld door het marktbureau naar 5,1 miljoen ton. In augustus exporteerde Rusland overigens 4,2 miljoen ton.

Aanpassing in maïs
Het USDA heeft in het wekelijkse Crop Progess-rapport een enigszins opmerkelijke aanpassing gedaan in de conditie van maïs. 53% van het areaal krijgt de status goed of excellent. Vorige week was dat nog 51%. Soja is er dan weer wel iets op achteruitgegaan. 50% van het areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 52% vorige week. Door maïs beter in te schatten en soja wat terug te zetten geeft het USDA een tegenstrijdig signaal af volgens sommige analisten. Nu kan het ook zijn dat de slechtste maïs als eerste geoogst is. De oogst van zowel maïs als soja loopt iets voor op het vijfjarige gemiddelde. Van de maïs is 15% geoogst tegen 13% in het vijfjarige gemiddelde en van soja is 12% eraf vergeleken met 11% in het gemiddelde. De cijfers zijn tot 24 september en afgelopen weekend is er regen gevallen in de VS, dus zou het niet onlogisch zijn als de kleine voorsprong volgende week weer uit handen wordt gegeven.

De oogst van zomertarwe en -gerst is voor 96% gevorderd en dat is redelijk in lijn meer het vijfjarige gemiddelde. Het zaaien van wintertarwe gaat dit seizoen dan wel weer wat trager. 26% van het geplande areaal zit in de grond tegen 29% in het vijfjarige gemiddelde. Van de tarwe die al gezaaid is staat al 7% boven. Vorige jaar deze tijd was dat 8%, maar het meerjarig gemiddelde staat op 6%.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox