Shutterstock

Analyse kunstmest

Ureum kan KAS-prijs duwtje in de rug geven

26 September 2023 - Jesse Torringa

Wie let op de kunstmestprijzen ziet dat er de afgelopen periode maar weinig is veranderd. Op de wereldmarkt staat er wel het een en ander te veranderen. De prijs van ureum is gestegen en het is niet voor het eerst dat kalkammonsalpeter die trend volgt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van ureum, voor een belangrijk deel bepalend voor de prijs van kalkammonsalpeter (KAS), steeg aan het begin van september fors. Reden hiervoor was dat China, een zeer grote producent van de meststof dat veel landen in de wereld voorziet, aangaf dat het de export van ureum zou beperken. Daarmee probeert China het aanbod op de binnenlandse markt te vergroten en zijn kunstmestmarkt te beschermen, waar de prijs voor stikstofkunstmest de afgelopen periode behoorlijk was opgelopen door beperkt aanbod. Door de beperking wordt het aanbod op de wereldmarkt minder waardoor kopers als India mogelijk elders ureum moet inkopen. Hoe de exportbeperking precies in elkaar steekt en of het van een definitieve beperking komt is echter onzeker. Momenteel is er van een beperking nog geen sprake zo geven diverse analisten aan.

Een opmerking daarbij is wel dat de wereldwijde vraag baar ureum niet overhoudt op het moment. De verwachting van analisten is dat de vraag de komende maanden niet plots aantrekt.

Trend zichtbaar
Al sinds het begin van de zomer is een lichte prijsstijging te zien nadat ureum dit voorjaar zeer scherp geprijsd was op de wereldmarkt (beneden $300 per ton). De huidige prijs in september op de wereldmarkt ligt op ongeveer $400 per ton ureum in zowel het Midden-Oosten als de VS. De trend is redelijk vergelijkbaar met de prijs van KAS in Europa en laat zien dat ureum deels bepalend is voor het prijsverloop van KAS. KAS was aan het einde van dit voorjaar het goedkoopst met om en nabij €30 per 100 kilo. Nu is dat €35,80 per 100 kilo, zo blijkt uit de wekelijkse kunstmestprijzen van Farmers4All. Vergeleken met de zomer is dat al een prijsstijging van bijna 20%.

Daarnaast spelen vraag en aanbod, en natuurlijk de nog altijd volatiele gasprijs in Europa, ook een grote rol in de prijs van stikstofkunstmest. De vraag is namelijk zeer beperkt op het moment. Dat is niet gek voor de tijd van het jaar overigens. Ook de prijs van de geïmporteerde ammoniak, waar een deel van de Europese kunstmestfabrieken nu op draaien, speelt een rol op de prijs die de boer uiteindelijk betaalt. Maar gelet op de trend van ureum is het niet gek als KAS binnenkort weer dichterbij de €400 per ton komt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden