Felix Lipov / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Volatiliteit krijgt een nieuwe dimensie op de CBoT

2 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Er valt veel van de granenmarkt te zeggen maar saai is het de afgelopen dagen niet geweest. De reactie op de voorraad cijfers van het USDA is waarschijnlijk toch wat te heftig geweest als we naar het koersverloop op de CBoT kijken vandaag. Oekraïne put zelfvertrouwen uit de humanitaire corridor die het heeft ingesteld op de Zwarte Zee. Gisteren werd bekend dat daar nog eens vijf schepen overheen zullen varen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de Matif laat een wat wisselend beeld zien. Het actuele decembercontract staat tijdens schrijven enkele tienden in de min, terwijl de overige contracten voor de oogst 2023 in de plus staan. Op de CBoT staan de tarwecontracten tot wel 3,5% in het groen. Een flinke stijging, maar het verlies van afgelopen vrijdag is daarmee nog niet helemaal goedgemaakt. Maïs zit met een stijging van een kleine 2% wel weer rond het niveau van voor vrijdag. Soja is vrijwel gelijk aan voor het weekend met een minnetje van nog geen tiende procent.

Verrassende voorraad
De granenmarkt is nog aan het bekomen van de voorraad- en productiecijfers van het USDA van afgelopen vrijdag. Vooral voor de tarwemarkt wist het USDA de markt flink aan het wankelen te brengen. De Amerikaanse tarweproductie schat het USDA namelijk in op 1,8 miljard bushels, een kleine 50 miljoen ton. Dat is omgerekend circa 2,5 miljoen ton meer dan in het Wasde-rapport van augustus. De opbrengst van de wintertarwe kwam net wat hoger uit dan de bovenkant van de door de handel verwachte range, maar de echte verrassing zat bij de zomertarwe. Droogte is al een groot deel van het groeiseizoen een probleem in de zomertarweregio's, maar dat komt in de opbrengstcijfers niet zo naar voren. Sterker nog, het USDA heeft de oogstcijfers een heel eind naar boven bijgesteld.

Oekraïne probeert het vervoer van graan over de Zwarte Zee verder aan de gang te helpen. Gisteren maakte vicepremier Oleksandr Kubrakov bekend dat er nog eens vijf schepen afvaren over de humanitaire corridor richting de Oekraïense Zwarte Zeehavens om circa 120.000 ton graan te laden. Het graan is bestemd voor Afrika en Europa volgens Kubrakov.

De Russische graanexport loopt een stuk beter dan afgelopen seizoen. Dat blijkt althans uit de fytosanitaire certificaten die verstrekt zijn door de Russische autoriteit belast met de controle op granen waaruit het Russische persbureau Interfax citeert. Dit seizoen tot en met 21 september heeft Rusland 17,7 miljoen ton graan uitgevoerd. Dat is 1,6 keer meer dan vorige seizoen in dezelfde periode. De kwaliteit van de Russische tarweoogst is met 72% van de oogst maal- en baktarwe wel minder dan vorig seizoen volgens Interfax.

Het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie (JRC) kwam toevalligerwijs vandaag met een regiobericht over de graanopbrengsten in Rusland. De totale tarweoogst van 2023 komt volgens het JRC uit op 89,66 miljoen ton. Dat is 14% onder de oogst vorig seizoen maar wel 8% boven het vijfjarige gemiddelde. Gerst zit met 21,93 miljoen ton 8% boven het vijfjarige gemiddelde en 4% onder de oogst vorig jaar. Maïs is de echte uitschieter dit jaar volgens het JRC met een verwachte opbrengst van 16,97 miljoen ton. Dat is 12% grotere oogst vergeleken met vorige seizoen en zelfs 21% boven het vijfjarige gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox