Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Verschillen lopen verder op in oogstvoortgang

3 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In de VS liet de tarwemarkt afgelopen handelssessie een sterk herstel zien na het verlies van voor het weekend. In het Crop Progress-rapport wordt een wisselend beeld geschetst van de oogstvoortgang in de VS. Grosso modo loopt de oogst voor op het meerjarig gemiddelde, maar de verschillen per regio zijn groot. In Europa blijft de import van graan uit de EU een heikel onderwerp. Zelenski en Von der Leyen hadden daarover gisteren een overleg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €232,50 per ton. Op de CBoT is het verlies van afgelopen vrijdag in de tarwe weer een heel eind goedgemaakt. Tarwe steeg namelijk met 4,3% naar $5.64¾ per bushel. Ook maïs zat in de lift en pluste 2,5% naar $4.88¾ per bushel. Soja steekt schril af tegen de grote bewegingen in de granen en bewoog vooral zijwaarts. Het novembercontract sloot 0,2% hoger en kwam uit op $12.77 per bushel.

Vooral de tarwemarkt liet afgelopen vrijdag een overreactie zien op de kwartaalcijfers van het USDA. Niet zo gek dat we afgelopen handelssessie een forse opwaartse correctie zagen op de Amerikaanse beurs. Gisteren kwam de wekelijkse update van het Crop Progress-rapport en dat laat een gemengd beeld zien van de oogstvoortgang in de VS. 23% van het maïsareaal is geoogst tegen 21% in het vijfjarige gemiddelde. Ook van de soja is 23% gedorst, afgezet tegen 22% in de voorbije vijf jaar. Strikt naar de cijfers gekeken, hebben de Amerikanen goede voortgang geboekt met de oogst. Per staat zijn er echter behoorlijke verschillen. In het noordwesten van de cornbelt hebben telers wat meer stilgestaan door regen terwijl meer naar het zuiden en het oosten het veldwerk goed doorgang kon vinden.

Voortgang met wintertarwe
In de conditie van de maïs en soja heeft het USDA slechts kleine aanpassingen gedaan. Van het areaal maïs krijgt 53% de rating goed of excellent en dat is gelijk aan vorige week. Soja staat er nu beter op met 52% dat de rating  goed of excellent krijgt tegen 50% vorige week. De oogst van zomergranen is afgerond en is niet meer opgenomen in deze editie van het Crop Progress-rapport. Het zaaien van de wintertarwe loopt iets achter op vorig seizoen. Van het geplande areaal zit 40% in de grond tegen 43% vorige jaar deze tijd. 15% van de wintertarwe staat inmiddels boven en dat is bijna gelijk aan vorig jaar toen 16% was ontkiemt.

Oekraïense export hapert
De Oekraïense graanexport blijft tot nu toe dit seizoen steken op 6,68 miljoen ton, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Vorig seizoen stond de exportteller op 8,99 miljoen in dezelfde periode. Het stoppen van de Zwarte Zeegraandeal speelt daar een belangrijke rol bij. De kans dat Rusland en Oekraïne op niet al te lange termijn de graandeal nieuwe leven inblazen wordt klein geacht door experts. Oekraïne werkt dan ook eigen veilige routes. Over de alternatieve routes hebben de Oekraïense president Zelenski en de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen gisteren gesproken. Daar ging het overigens niet alleen over veilige routes over de Zwarte Zee maar ook over de importbeperkingen die verschillende oostelijke lidstaten hebben ingesteld tegen Oekraïens graan.

De interne machtsstrijd die daarover gaande is tussen de individuele lidstaten en Brussel is overigens nog niet gestreden. In Slowakije heeft afgelopen weekend de pro-Russische oud-premier Fico de verkiezingen gewonnen. In Polen zijn op 15 oktober verkiezingen en in de peilingen gaat de rechts-conservatieve partij PiS op kop, een grote demonstratie in Warschau ten spijt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox