Pavlo Baliukh / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Gloort er hoop voor de Oekraïense graantelers?

4 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft lastig te doorgronden wat er gaande is op de granenmarkt. Oekraïne is druk met het breekijzer in de weer om de Zwarte Zee open te krijgen. Daar wordt meer en meer succes mee geboekt. Van een prijsdrukkend effect op tarwe op de internationale beurzen, zoals je zou verwachten is echter geen sprake. Tegenover het nieuws uit Oekraïne staat overigens een opmerkelijke actie uit China die de tongen los heeft gemaakt. In maïs en soja is de focus veel minder op de export maar veel meer op de weerberichten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4 hoger en kwam uit op €236,50 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift en pluste 0,7% naar $5.68¾ per bushel. Maïs en soja zaten wat in de mineur afgelopen handelssessie. Zowel maïs als soja zakte met 0,3% naar respectievelijk $4.87½ en $12.72¾ per bushel.

De Oekraïense graanexport over de Zwarte Zee via de humanitaire corridors krijgt steeds meer vaste vorm. Reuters meldt vandaag op basis van informatie van de Oekraïense marine dat er twaalf schepen klaar liggen om te vertrekken naar de Oekraïense Zwarte Zeehavens. Er zijn inmiddels al tien schepen vertrokken over deze nieuwe route. Volgens de woordvoerder van de marine is daarmee effectief de Russische blokkade van de Zwarte Zee doorbroken nadat Rusland zich in juli terugtrok uit de Zwarte Zeegraandeal.

Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw zijn de prijzen voor transport over de Zwarte Zee de laatste twee weken hard gedaald. Een bron spreek over een daling van 30% tot 40%. De druk op de overslagfaciliteiten aan de Donau neemt door de ontwikkelingen in de Zwarte Zee af. Oekraïne heeft circa 50 miljoen ton te exporteren en nu de toegang tot de wereldmarkt beter wordt zou dat de prijzen op de internationale beurzen onder druk kunnen zetten. Daar was de afgelopen handelssessie overigens nog geen sprake van.

Steun uit China
Tarwe op de CBoT kreeg gisteren steun van een relatief grote order uit China. Uit de cijfers van het USDA blijkt namelijk dat er een order van 220.000 ton tarwe met bestemming China is geplaatst. Een dergelijk order voor tarwe uit de VS komt niet vaak voor. Australië is door de gunstige geografische ligging ten opzichte van China de geprefereerde leverancier. Door goede oogsten de laatste drie jaar was Australië goed voor circa 40% van de Chinese tarwe import. En voor de tarwe die van verder komt, kiest China doorgaans voor Zwarte Zee of Europese tarwe.

De tarwe-export van de EU blijft achterlopen op vorig seizoen. Tot en met 1 oktober is er 7,4 miljoen ton uitgevoerd en dat is 24% minder dan vorig seizoen. Positief nieuws over de vraag naar Europese tarwe kwam uit Marokko. Het Franse verbond van graanhandelaren Intercéréales verwacht namelijk dat het Noord-Afrikaanse land 2,5 miljoen ton Franse tarwe zal importeren.

Koel en droog
Voor maïs en soja zijn het de weerberichten die de stemming in de markt maken. De komende dagen blijft het weer in de Midwest van de VS nog wisselvallig maar na vrijdag wordt er koeler en, belangrijker, droog weer voorspeld. Dat komt de voortgang van de oogst ten goede. In de Brazilië zouden sojatelers en enkele grote landbouwstaten wel een buitje kunnen gebruiken om het gewas dat nu gezaaid wordt aan te laten slaan (zie video beneden). Op een verspreid vallende bui na zit er voor bijvoorbeeld Mato Grosso geen regen van betekenis in. Voor de voortgang met zaaien is het droge weer overigens dan weer wel makkelijk werken voor de lokale boeren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden