Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Aanbod Zwarte Zee tarwe drukt op Europese prijs

12 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Aanbod van tarwe uit het Zwarte Zee gebied zet de Europese prijzen onder druk. In de VS is de handel vooral druk met de Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uit komt. In de wereldvoorraden worden geen grote verschuivingen verwacht maar dat is voor de Amerikaanse voorraad wel anders. In Zuid-Amerika heeft de droogte niet alleen gevolgen voor de teelt maar worden boeren nu ook op een andere manier geraakt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3,50 lager op €231 per ton. Op de CBoT daalde tarwe met 0,5% om te sluiten op $5.56 per bushel. Soja was afgelopen handelssessie de grootste daler op de CBoT en leverde 1,5% in en kwam uit op $12.52½ per bushel. Maïs liet een kleine stijging zien en pluste 0,5% en sloot op $4.88 per bushel.

De stemming op de granenmarkt blijft wat flauwtjes. In Europa staat de Matif onder druk door ruim aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied. De export vanuit Rusland valt deze maand misschien wel wat lager uit volgens de voorspelling van SovEcon. Het nieuws dat de Egyptische staatsinkoper Gasc 480.000 ton tarwe van Rusland heeft gekocht in een onderhandse overeenkomst overschaduwt dit nieuws. Het Oekraïense ministerie van landbouw houdt de voorspelling voor het tarweareaal gelijk aan de vorige prognose op 4,4 miljoen ton. Van dat verwachte areaal is 2,35 miljoen hectare gezaaid. De prijzen voor zeevervoer van graan vanuit de Odessa regio zijn volgens sommige bronnen gehalveerd van circa $100 naar $50 per ton.

Het voorzichtige sentiment wordt nog wat versterkt door het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw dat vanavond Nederlandse tijd uit komt. De handel voorziet in de peiling van de Dow Jones & Company geen grote verschuivingen in de wereld eindvoorraden van maïs, soja en tarwe. Voor de VS worden wel grotere voorraden soja en tarwe verwacht. Daar is op de CBoT ook naar gehandeld getuige de koersen van gisteren.

Weermarkt
In grote delen van de Midwest in de VS wordt stevige regen voorspeld die in elk geval tot weekend aanhoudt. Verschillende bronnen verwachten dat de oogst van maïs en soja tot begin volgende week in grote delen in het noorden van het land stil komen te staan.

In Zuid-Amerika blijft droogte een probleem. Het weerfenomeen El Niño zorgt normaal voor extra regen in Argentinië en delen van Brazilië maar daar is tot op heden nog niet veel van te merken. Daar lijkt nu verandering in te komen. Voor de tweede helft van oktober neemt de kans op regen in Argentinië en het centraal-westen van Brazilië toe. Niet alleen voor de teelt is de droogte nadelig, ook voor het vervoer van graan vanuit de landbouwgebieden naar de zeehavens. De waterstand van de Amazone en andere rivieren in het Amazone gebied is op punten dermate laag dat de binnenvaartschepen en duwbakken maar gedeeltelijk beladen kunnen worden. Enkele regio's zijn al helemaal niet meer te bereiken voor de binnenvaart.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden