Shutterstock

Analyse suiker

Suikerprijs veert op na eerdere prijsdaling

17 Oktober 2023 - Jesse Torringa - 18 reacties

Aanhoudende zorgen over de beschikbaarheid van suiker leiden tot een flink herstel termijnmarkt. Dit na de forse daling begin oktober. De Europese bietenoogst loopt ondertussen 'gewoontjes' door. Daarnaast kan Oekraïne met een bovengemiddelde suikerbietenopbrengst Europa komend jaar voorzien van extra suiker.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het witte suikercontract op de termijnmarkt in Londen (ICE) daalde sinds eind september fors, nadat de termijnmarkt eerder nog het hoogste punt in ruim 12 jaar bereikte. De daling kwam mede door bovengemiddelde suikerproductie in Brazilië. De Braziliaanse suikerindustriegroep UNICA bevestigde de bovengemiddelde suikerproductie door bekend te maken dat de suikerproductie 23% hoger lag op jaarbasis.

Maar inmiddels zijn de kaarten weer anders geschud. Grote neerslaghoeveelheden in het Zuid-Amerikaanse land zetten een rem op de suikerrietoogst, waardoor de hoge verwachtingen van het robuuste aanbod wat zijn getemperd. Hierdoor nemen de zorgen over de al verhitte suikermarkt opnieuw wat toe.

Het witte suikercontract in Londen noteert dinsdagochtend (17 oktober) $735 per ton. Daarmee ligt het al $55 per ton oftewel 8% hoger dan het laagste punt begin oktober. De stijging is met name sinds afgelopen week ingezet. De termijnmarkt voor ruwe suiker in New York laat een zelfde stijgend patroon met iets grotere winst zien.

Niet enkel de suikerproductie in Brazilië, maar ook de gestegen ruwe olieprijs leidt tot een verhoging van de suikerprijs. Daarnaast staat de beschikbaarheid van suiker onder druk doordat India en andere Aziatische landen een ondergemiddeld suikervolume produceren dit seizoen. Dit vanwege tegenvallende rietopbrengsten, mede door weerfenomeen El Niño. Het is vrijwel zeker dat India de suikerexport gaat beperken of heffingen oplegt. Net zoals het land dat al eerder deed met verschillende granen en uien, waar de oogst ook van tegenviel. In het ergste geval wordt de export van de zoetstof volledig verboden. Dat terwijl India een van 's werelds grootste suikerexporteurs is.

Oekraïense suiker ook in 2024 in Europa
In Europa ligt de verwachte suikerproductie met 15,6 miljoen een stuk hoger dan de 14,5 miljoen ton van afgelopen seizoen, maar een bovengemiddelde suikerimport zal ook komend seizoen benodigd zijn om aan de consumptie te voldoen. Brazilië is met ruim een derde altijd de grootste exporteur naar de EU, maar het afgelopen jaar had Oekraïne met 16% ook een aanzienlijk aandeel. In totaal voerde de EU 400.000 ton suiker in uit Oekraïne. Voorheen was suiker afkomstig uit Oekraïne bijna verwaarloosbaar op het totaal in Europa.

Doordat douanerechten in de EU van verschillende Oekraïense landbouwproducten (waaronder suiker) zijn opgeheven, is de suikerimport uit Oekraïne in een stroomversnelling gekomen. Ook komend jaar geldt het besluit dat douanerechten zijn opgeheven en zal er suiker zonder heffingen geïmporteerd kunnen worden uit Oekraïne. Gezien Oekraïne een van zijn grootste suikerbietenoogsten van meerdere jaren kent, wordt er komend jaar nog meer suiker uit het land verwacht.  Grondstoffenhandelaar Czarnikow verwacht dat er minstens 450.000 ton wordt geïmporteerd. In totaal verwacht Oekraïne een suikerproductie van ruim 1,6 miljoen ton, fors hoger dan afgelopen jaar toen het 1,2 miljoen toen produceerde.

Frankrijk raamt iets hogere bietenoogst
De Franse bietenoogst verloopt vlot door onder de huidige omstandigheden. Op basis van de groeiomstandigheden en het weer van de afgelopen weken heeft het Franse ministerie van landbouw de bietenoogst lichtjes verhoogd naar 31,3 miljoen ton suikerbieten. Daarmee ligt het volume bieten slechts 0,7% lager dan afgelopen jaar. Dit ondanks dat er deze lente 8% minder bieten werd gezaaid. Wel ligt het volume nog 7,9% lager dan het vijfjarig gemiddelde. In een toelichting van het Franse ministerie staat dat de eerst geoogste bieten een lager suikergehalte dan normaal laat zien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden