Agrifoto

Analyse Granen & Grondstoffen

Spelers op tarwemarkt kiezen geen richting

24 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt liet afgelopen handelssessie wederom een gemengd beeld zien. Vordering van de maïs- en sojaoogst in de VS zette de prijzen voor deze gewassen onder druk. De tarwemarkt wordt heen en weer geslingerd. Vraag vanuit China, tegenvallende Oekraïense export en zaaien van wintertarwe in de VS dat volgens planning loopt om maar een paar voorbeelden te noemen van berichten met een tegenstrijdige uitwerking op de tarwemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €237,75 per ton. Op de CBoT zette tarwe een stapje omhoog en sloot 0,2% hoger op $5.87¼ per bushel. Maïs en soja zaten afgelopen handelssessie in de mineur. Maïs leverde 1,1% in en kwam uit op $4.90¼ per bushel. Soja liet een vergelijkbare daling zien en sloot 1,2% lager op $12.86¾ per bushel.

In Chicago kreeg de tarwemarkt steun van koopjesjagers. De slotkoers van tarwe afgelopen vrijdag is niet echt een dip te noemen, maar het was voldoende om de kooplust aan te wakkeren. Wat daarbij ook helpt zijn geruchten over interesse vanuit China voor Amerikaanse tarwe. De druk op maïs en soja zette volgens analisten wel een limiet op de stijging in tarwe.

Het Crop Progress rapport van deze week bevat alleen nog de oogstvoortgangscijfers voor maïs en soja en geen cijfers meer over conditie van deze gewassen. De oogst gaat in rap tempo in de VS. Van het areaal maïs is inmiddels 59% geoogst. Vorige week was dat nog 45% en het vijfjarige gemiddelde voor deze week staat op 54%. Soja is voor 76% gedorst om 67% in het vijfjarige gemiddelde en 62% vorige week. Het geplande areaal wintertarwe zit voor 77% in de grond. Daarmee lopen de Amerikaanse telers net iets achter op het vijfjarige gemiddelde dat op 78% voor deze week. 53% van de tarwe staat boven in dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde.

Export
Marktbureau Ikar heeft de oogstprognose voor graan in Rusland iets naar boven bijgesteld tot 142,2 miljoen ton. In de vorige verwachting was dat 141,6 miljoen ton. Het lagere exporttempo in graan vanuit Oekraïne dat gisteren duidelijk werd uit de cijfers van het Oekraïense ministerie van landbouw gaf de Matif weinig steun. Onlogisch is dat ook weer niet. Omdat Rusland de steun aan de Zwarte Zee graandeal heeft ingetrokken, is Oekraïne grotendeels afhankelijk van de export via de EU. Vorige week sprak de Roemeense premier nog sussende woorden over het vergroten van de doorvoercapaciteit maar de instroom van Oekraïens graan blijft toch een gevoelig punt vooral voor een vijftal oostelijke lidstaten. Het ruime aanbod van graan uit Oekraïne blijft een factor die regelmatig weer de kop op steekt in de Europese graanhandel.

Voor tarwetelers ziet het marktperspectief er overigens niet verkeerd uit, volgens sommige analisten. In Argentinië is het droog en wordt matig tot slechte tarweoogst verwacht. Nog belangrijker is wat er in Australië gebeurt. De opbrengstverwachting werd door regen in het westen van het land verhoogd maar van een recordoogst zoals de laatste drie jaar het geval was is geen sprake. Ook de geopolitieke ontwikkelingen zouden de tarwemarkt steun kunnen geven. Het Zwarte Zeegebied is onrustig. Daar dreigt nu ook het Midden-Oosten bij te komen. Door het conflict in de Gazastrook staan de verhoudingen tussen landen in de regio op scherp.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden