Shutterstock

Analyse suiker

Suikerprijzen in Europa blijven hoog en stabiel

31 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De perikelen rond de aanhoudend grote vraag naar suiker en de Braziliaanse suikerrietoogst houden de mondiale suikermarkt behoorlijk in zijn greep. Zowel de prijzen in Europa als op de termijnmarkt blijven hoog. De termijnmarkt oogde de afgelopen weken wel wat onstabieler. De bietencampagne verloopt door het weer iets stroever, maar het suikergehalte is wel toegenomen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese suikerbietenoogst ligt door de hogere wortelopbrengsten gemiddeld een stuk hoger dan afgelopen jaar. Door de droogte en hitte moest Europa een behoorlijk extra volume van de zoetstof invoeren om aan de vraag te voldoen. Afgelopen 30 september liep het seizoen 2022/23 af en daarmee is de import uitgekomen op 2,6 miljoen ton suiker, zo meldt de Europese Commissie (EC). Dat is 1,1 miljoen ton meer dan een seizoen eerder. Daarnaast exporteerde Europa ook minder suiker.

Stabiele prijs
In 2023/24 verwacht de EC een hogere suikerproductie dankzij de betere bietenopbrengsten. Met de verwachte 15,6 miljoen ton suiker ligt de productie ruim 1,1 miljoen ton hoger dan afgelopen seizoen. Dat de bietenopbrengst hoger zou uitpakken werd al wel vroeg duidelijk. Deze inschatting maakte de EC afgelopen zomer al, maar tot prijsdruk heeft dat niet geleid, zo blijkt uit recente cijfers van het maandelijkse suikerrapport van de EC. De consumptie ligt rond de 17 miljoen ton en er moet ook komend jaar bovengemiddeld veel van buiten Europa worden ingevoerd om aan de vraag te voldoen. De gemiddelde verkoopprijs voor witte suiker in Europa stond op €820 per ton, net iets hoger dan een maand eerder. Daarmee is de suikerprijs zeer stabiel. Al sinds het voorjaar van 2023 staat de prijs op ruim €800 per ton. De prijs van kortetermijncontracten is wel licht gedaald en lag in juli op €938 per ton. 

Ook op de suikernoteringen blijven de prijzen hoog, hoewel de termijnmarkten in Londen en New York wél een onstabiele periode kennen. Zo noteerde het wittesuikercontract in Londen in september met ruim $760 per ton het hoogste punt in 12 jaar tijd. Daarna daalde de koers vlot tot ver onder de grens van $700, om vervolgens op-en-neer te jojoën. Met name een krap aanbod op de wereldmarkt van de zoetstof en goede suikerrietopbrengsten in Brazilië zorgen voor prijsdruk. Het contract in New York liet overigens een vergelijkbaar patroon zien. Vandaag (dinsdag 31 oktober) opende het contract op $727 per ton.

's Werelds grootste suikerproducent en exporteur Brazilië maakt dit jaar een topoogst door en stevent af op een recordproductie. De suikerproductie in andere werelddelen valt echter tegen, vooral in enkele Aziatische landen. Daarnaast neemt de consumptie jaarlijks toe. Brazilië is daardoor niet in staat in de grote vraag naar de zoetstof te voorzien, waardoor zorgen over het krappe aanbod aanhouden. India bevestigde 2 weken geleden nog maar eens hun magere suikerrietoogst door het exportverbod van suiker tot en met november te verlengen. Het wil de resultaten van de eerste productie, dat in oktober officieel van start is gegaan, afwachten om een betere inschatting te maken over hoeveel suiker zij dit seizoen kunnen winnen. Verschillende analisten verwachten dat de productie ver ondergemiddeld is en dat er voor het land geen andere keuze is dan de export te beperken. Dat terwijl er juist extra aanbod nodig is.

Suikergehalte neemt toe
De bietencampagne in Nederland is ondertussen goed op stoom na een valse start bij de fabrieken. Het suikergehalte viel tegen door het seizoensverloop, maar is vergeleken de start al wel wat toegenomen. In de eerste week van de campagne stond het gemiddelde suikergehalte op 15% en in de derde week van oktober lag dit percentage op 15,9%, zo blijkt uit de cijfers van Cosun. De noordelijke en oostelijke gebieden van Nederland halen gemiddeld het hoogste suikergehalte van ruim 16%.

Het tarrapercentage is volgens de bietenverwerker in deze week wel toegenomen van 8,3% naar 10%. De komende weken kan dat percentage gelet op de weersomstandigheden verder oplopen. De winbaarheidsindex ligt op 90% en is de afgelopen weken ook telkens licht toegenomen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden