Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Het weer werkt niet overal goed mee voor graanteelt

1 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het beeld op de granenmarkt is wisselend. Tarwe kreeg afgelopen handelssessie een tikje, onder meer door een goede start van de wintertarwe in de VS. Maïs en soja bewogen vooral zijwaarts. De weerberichten voor Zuid-Amerika en vorderingen met de oogst in de VS bepalen de stemming op de markt voor deze gewassen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €229,50 per ton. Op de CBoT zat tarwe ook in de mineur en sloot 1,7% lager op $5.56¼ per bushel. Maïs liet een zeer bescheiden plusje zien op de beurs in Chicago en sloot 0,1% hoger op $4.78¾ per bushel. Soja deed eveneens een klein stapje omhoog met 0,3% naar $12.87 per bushel.

Neerslag die recent gevallen is op de zuidelijke prairies in de VS, wordt door verschillende analisten als belangrijkste oorzaak genoemd voor de daling van tarwe op de beurs in Chicago. Wintertarwe in Amerika komt daardoor goed uit de startblokken. De rating van het USDA eerder deze week is met 47% goed of excellent de hoogste sinds 2019. In Oekraïne vordert het zaaien van wintergewassen gestaag. In totaal is er 5,34 miljoen hectare gezaaid volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw. Van dit areaal is 3,73 miljoen hectare wintertarwe.

Tarwe export valt tegen
De tarwe-export uit de EU blijft achterlopen op vorige seizoen. Tot 29 oktober is 9,61 miljoen ton uitgevoerd en dat is 23% minder dan vorige seizoen in dezelfde periode. Tunesië heeft in een tender 100.000 ton tarwe vastgelegd. De gemiddelde prijs in de tender is $269 per ton C&F (franco geleverd). Berichten dat China op weg is naar een recordimport van tarwe dit kalenderjaar bracht de markt niet echt in beweging. Dat is overigens ook wel te verklaren. De Chinese import zou namelijk uitkomen op 12 miljoen ton. Tot en met eind september heeft China al 10,2 miljoen ton ingevoerd volgens de douanecijfers van het land. De bulk is dus al binnen.

Voor maïs en soja worden spelers op de markt en analisten heen en weer geslingerd tussen de oogst in de VS die gestaag vordert en de weerberichten in Zuid-Amerika, waar soja gezaaid wordt. Regen en sneeuw zorgt in sommige delen van de VS voor wat vertraging bij de maïsoogst, maar de handel wordt daar niet echt warm of koud van. In Zuid-Amerika is de situatie moeilijker te duiden. In Argentinië en delen van Brazilië is de regen gunstig voor de start van soja. Voor wintertarwe die aan het afrijpen is, zou het dan weer beter droog kunnen blijven volgens sommige bronnen. In het zuiden van Brazilië en in Paraguay zorgen stortbuien voor overstromingen. Enkele rivieren zijn buiten hun oevers getreden en ook landbouwgebieden ontkomen niet aan overlast.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden