Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe-export VS zakt naar laagste niveau in 40 jaar

7 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In de granenmarkt wordt de weerpremie voorzichtig aan opgebouwd. Dat komt vooral door tegenvallers in Zuid-Amerika. In Noordwest-Europa zijn er ook zorgen over natte omstandigheden al dringt dat nog maar langzaam door tot de termijnmarkten. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in Noord-Amerika zijn de weersomstandigheden juist gunstig voor granen, zo blijkt uit de nieuwe editie van het Crop Progress-rapport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €1,25 in en sloot daarmee op €232,25 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 0,6% naar $575¾ per bushel. Soja zat afgelopen handelssessie iets steviger in de lift. Het novembercontract op de beurs in Chicago steeg met 1% naar $13.40½ per bushel. Maïs bleef onveranderd op $4.77¼ per bushel.

Prijzen op de tarwemarkt bewegen niet helemaal zoals je zou verwachten. In het noorden van Europa is het nat. Dat hindert het zaaien van de laatste wintertarwe en tarwe die al wel gezaaid is heeft her en der schade opgelopen. Wat de omvang is, dat is nog niet vast te stellen, maar de start voor de oogst van 2024 is in elk geval niet geweldig, kunnen we onderhand vaststellen. In Oekraïne zijn het de laatste loodjes voor wat betreft het zaaien van wintertarwe. Volgens gisteren gepubliceerde cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw is 89% van het geplande areaal wintertarwe gezaaid. In totaal rekent het ministerie op 4,36 miljoen hectare. Dat zou een krimp betekenen van 2% ten opzichte van het areaal van vorig seizoen.

Amerikaanse export zakt terug
Saoedi-Arabië heeft naar verluidt 710.000 ton tarwe van Arabische producenten buiten het land gekocht. Volgens bronnen gaat het hoogstwaarschijnlijk om tarwe uit Rusland en/of Oekraïne. Algerije heeft een tender voor 50.000 ton tarwe openstaan die vandaag sluit. Ondanks dat er vraag is op de wereldmarkt valt de tarwe-export uit de VS tegen. Afgelopen week exporteerde Amerika maar 2,6 miljoen bushel (circa 72.000 ton). Dat is de laagste weekexport voor de week eindigend op 2 november sinds 1983 en de kleinste weekexport sinds 54 weken. De uitgangspositie voor tarwe van de komende oogst in de VS is verbeterd. 50% van het gezaaide areaal krijgt de rating goed of excellent tegen 47% vorige week, zo schrijft het USDA in het Crop Progress-rapport. Van het geplande areaal is inmiddels 90% gezaaid. Daarmee ligt dit seizoen weer nipt voor op het vijfjarige gemiddelde dat op 89% staat.

De oogst van maïs en soja gaat volgens het boekje in de VS. Van het maïsareaal is 81% geoogst tegen 77% in het vijfjarig gemiddelde en bij soja is 91% van het areaal eraf tegen 86% in het vijfjarig gemiddelde. Deze week ziet er voor het grootste deel van de Corn Belt gunstig uit voor de oogst met vast droog weer volgens lokale bronnen. Alleen in het oosten van de maïsregio worden plaatselijke buien voorspeld.

Overstromingen
Boeren in Brazilië hebben een minder voorspoedige start van het nieuwe teeltseizoen. In het noorden is het te droog, terwijl het in het zuiden veel te nat is. Analisten maken zich vooral zorgen over het zuiden van Brazilië. Daar is al de nodige soja en maïs gezaaid. Voer voor discussie is hoeveel hiervan overgezaaid zal moeten door overstromingen die dat gebied hebben geteisterd. De andere vraag die rijst is of er tijdig overgezaaid kan worden. De laatste dagen is het droog, maar volgens de weersvoorspellers komt er meer regen aan. Landwerk zou daardoor weleens te lang kunnen blijven liggen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden