Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Argentijnse president wil export in ere herstellen

20 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt laat zich moeilijk vatten. Het Oekraïense ministerie van Landbouw kwam met een voorzichtige vooruitblik op de komende tarweoogst. Daarnaast blijft transport een heikel punt. Dat speelt niet alleen in Oekraïne. En waar wij ons opmaken voor verkiezingen hebben ze in Argentinië net een nieuwe president gekozen. Die wil qua landbouw in elk geval een heel andere koers gaan varen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de Matif staat tijdens schrijven van dit artikel (voor het sluiten van de markt) 1% in de min. In de VS blijft de daling van de tarwe beperkter tot enkele tienden procenten. Maïs laat een vergelijkbare daling zien op de beurs in Chicago. Soja zit in tegenstelling tot de granen in de plus en staat bijna driekwart procent boven de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Het Oekraïense ministerie van Landbouw schat de potentiële tarweoogst voor 2024 op 18 tot 20 miljoen ton. Het areaal dat deze herfst is gezaaid komt volgens de voorlopige cijfers uit op circa 4 miljoen hectare. Ter vergelijking: in 2023 dorste Oekraïense boeren 22,2 miljoen ton van 4,45 miljoen hectare. In de eerste tien maanden van dit jaar is de Oekraïense export via de Donau meer dan verdubbeld. Vanaf januari tot oktober dit jaar is 40,2 miljoen ton vracht over de rivier gegaan volgens de Oekraïense Donau-havenautoriteiten. Daarvan is 18,3 miljoen ton graan.

De export via de Zwarte Zee blijft een onzekere factor voor Oekraïne. Persbureau Bloomberg meldt dat afgelopen donderdagavond (16 november) een schip dat was gecharterd door Cargill beschadigd is geraakt door een explosie bij het verlaten van een Oekraïense Zwarte Zeehaven. Dat is een herinnering dat de veiligheid op de Zwarte Zee niet gegarandeerd is.

In Duitsland zijn er ook zorgen over het vervoer van graan. Dat heeft gelukkig niets met oorlogsdreiging van doen, maar met een hoge waterstand in de Rijn. Het water bereikte het hoogste punt sinds 21 juli 2021. Grote delen van de rivier waaronder de klassieke knelpunten bij Duisburg, Keulen en Mannheim zijn wel bevaarbaar. Bij Maxau ten westen van Frankfurt en bij Karlsuhe is de rivier gestremd.

Verkiezingen
In Nederland stijgt de verkiezingskoorts. In Argentinië zijn de verkiezingen net achter de rug. Daar heeft de rechts-conservatieve Javier Milei gewonnen. Milei is niet geheel onomstreden en wordt onder andere vergeleken met Trump en Bolsonaro. Vanuit landbouworganisaties wordt verwacht dat daarmee een andere wind kan gaan waaien. Argentinië behoort tot de grootste exporteurs van soja, maïs, tarwe en rundvlees. Door exportheffingen en andere beperkingen liep de export echter terug. Milei wil de wereldhandel meer vrij laten tot opluchting van agrarische belangenbehartigers. Vanzelf zal die omslag niet gaan, waarschuwen sommige analisten. De politieke basis is door een kleine meerderheid van de vers gekozen president in parlement dun en ook sociaal en economisch zijn de nodige hobbels te nemen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox