Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Graanhandel en politiek zijn met elkaar verbonden

1 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Na verschillende tegenvallers valt er nu eens een meevaller te melden over de tarwe-export. Graanexport en politiek zijn niet helemaal los van elkaar. Dat wordt zowel in de EU als de VS weer eens duidelijk gemaakt. De gewassen zitten nog niet in de grond of de opbrengstprognoses druppelen binnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 hoger op €221 per ton. Op de beurs in Chicago zat tarwe steviger in de lift en pluste 2,6% naar $5.70¼ per bushel. Ook maïs vond de weg naar boven afgelopen handelssessie op de CBoT en sloot 2,7% naar $4.61¾ per bushel. Soja moest wat inleveren en kwam 0,3% lager uit op 13.42¾ per bushel.

Exportcijfers voor tarwe uit de VS waren voor de verrassing met 23 miljoen bushel eens boven verwachting van de handel. De tarwe-export steeg daarmee naar het grootste volume in zes weken. De positieve stemming op de granenmarkt werd nog wat extra aangewakkerd door uitspraken van de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack. Volgens Vilsack heeft China geprofiteerd van lager maïsprijzen in Brazilië waardoor de VS bijna 20% minder maïs heeft geëxporteerd. "Onze markt is een beetje krap en onze prijzen liggen iets hoger dan bij onze vrienden in Brazilië en Zuid-Amerika, met als gevolg dat China het voordeel neemt van de lagere prijzen." De minister verwacht dat de export naar China komende tijd weer zal aantrekken. Op welke termijn liet hij overigens in het midden.

Volgens Vilsack wordt hierdoor bevestigd dat het voor de Amerikaanse exporteurs belangrijk is te diversifiëren in afzetmarkten. Het USDA heeft in oktober een programma in het leven geroepen om de export naar andere landen dan China, Canada, Mexico en de EU te stimuleren. Daarvoor is over een periode van vijf jaar $1,2 miljard uitgetrokken en het USDA is nu klaar om de eerste aanvragen te ontvangen. De diversificatie van het USDA is op drie regio's gericht: Afrika, Latijns-Amerika en de Caraïben en Zuid- en Zuidoost-Azië.

Verwachtingen
Marktbureau Ikar kwam gisteren met de eerste prognose voor de Russische graanoogst van 2024. De totale graanproductie komt volgens Ikar uit op 145 miljoen ton. Daarvan is 92 miljoen ton tarwe. Het tarweareaal is het op een na grootste ooit gezaaid in Rusland. Ikar voorspelt een tarwe-export van 48 miljoen ton in seizoen 2024/25. Ikar heeft in de cijfers wel de verwachte opbrengsten in De Krim meegenomen, maar niet die in de bezette gebieden in het oosten van Oekraïne.

In Slowakije heeft de regering ingestemd met het verlengen van de ban op de import van veertien verschillende grondstoffen uit Oekraïne. Volgens de Slowaakse minister van Landbouw blijven de handelsbeperkingen in elk geval tot het einde van dit jaar van kracht. Onder meer tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten uit Oekraïne mogen niet worden ingevoerd.

De rollen tussen de granen en soja zijn omgedraaid. Waar soja afgelopen tijd behoorlijk volatiel was, is het nu de stabiele factor terwijl maïs en tarwe veel beweeglijker zijn. Prijzen voor soja liggen zeker voor deze periode, waarin de oogst in de VS nog maar net is afgerond, op een relatief hoog niveau. Meer sturend voor soja is het verloop van het groeiseizoen in Zuid-Amerika. Ondanks droogte en overstromingen in Brazilië hielden marktbureaus tot nog toe vast aan een prognoses van 160 miljoen ton of meer voor Brazilië. De prognose van Pátria Agronegócios kwam gisteren dan ook als een verrassing met een verwachte sojaoogst van 150,7 miljoen ton. Handelaren op de CBoT trokken zich daar overigens niet veel van aan.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox