Felix Lipov / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Chinese kooplust geeft tarwe op CBoT vleugels

6 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Export blijft een belangrijk thema in de graanhandel. In de EU klinkt er wat gemor door concurrentie uit het Zwarte Zeegebied na wat tegenvallende exportcijfers. In de VS krijgt de tarwemarkt juist vleugels door grote vraag uit China. Verder werden de resultaten van een Egyptische tender bekend en kwam Australië met een nieuwe opbrengstprognose.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €8 lager op €215,75 per ton. Het maartcontract waar de meeste handel in wordt gedaan liet een veel beperkte daling zien van €2 naar €229,75 per ton. Op de CBoT steeg het decembercontract tarwe met 4,2% naar $6.20¾ per bushel. Het maartcontract steeg 3,4% naar $6.31¼ per bushel. Maïs zat eveneens in de lift en pluste 1,8% naar $4.68½ per bushel. Soja bewoog afgelopen handelssessie zijwaarts en sloot ¾ cent lager op $13.05½ per bushel.

De EU heeft dit seizoen tot 3 december 12,52 miljoen ton tarwe geëxporteerd. In dezelfde periode vorige jaar was dat 15,26 miljoen ton. De export van gerst houdt wel gelijke tred met vorig seizoen met 2,79 miljoen dit seizoen tegen 2,81 miljoen ton vorige seizoen. Er is dit seizoen 7,36 miljoen ton maïs ingevoerd, tegen 12,88 miljoen ton een jaar eerder. Volgens analisten blijven de Europese exporteurs last houden van het aanbod van relatief scherp geprijsde tarwe uit het Zwarte Zeegebied.

Egypte koopt uitsluitend Zwarte Zeetarwe
De Egyptische staatsinkoper Gasc heeft in een tender 180.000 ton tarwe gekocht. Daarvan komt 120.000 ton uit Rusland. Het prijskaartje is $255 per ton FOB (op het schip geleverd). Betaling zou gaan via letters of credit met een betaaltermijn van 270 dagen. Het restant van de tender, 60.000 ton komt uit Oekraïne. Voor de Oekraïense tarwe wordt $250 per ton FOB betaald, af te rekenen bij leveren. Levertijd van de tender is eind januari, begin februari. De Russische tarwe-export over november komt volgens SovEcon uit op 3,4 miljoen ton. Dat is 900.000 ton minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens SovEcon komt de kleinere export door onrustig weer op de Zwarte Zee waardoor de scheepvaart verstoord is.

Op de beurs in Chicago hield de jubelstemming aan na de order van 440.000 ton tarwe van een koper uit China. Dat is de grootste aankoop in meer dan tien jaar volgens verschillende bronnen. Gisteren maakte het USDA nog een order uit China bekend van 198.000 ton. Geen slechte verkoopcijfers zomaar in twee dagen tijd.

Droogteschade Australië valt iets mee
In Australië heeft overheidsbureau Abares nieuwe opbrengstprognoses gepubliceerd. Ten opzichte van de voorspelling in september zijn verwachte opbrengsten naar boven bijgesteld, maar een topoogst wordt het zeker niet. Voor tarwe rekende Abares op een oogst van 25,5 miljoen ton, tegen 25,4 miljoen ton in september. Daarmee valt de oogst 37% kleiner vergeleken met de zeer goede oogst vorig seizoen. Voor gerst verwacht het bureau 10,8 miljoen ton om 10,5 miljoen ton vorig seizoen en voor koolzaad 5,5 miljoen ton tegen 5,2 miljoen ton. De totale oogst wintergewassen komt volgens Abares uit op 46,1 miljoen ton. Dat is een derde minder dan de recordoogst is seizoen 2022/23 en net iets onder het tienjarig gemiddelde.

Reden voor de lager opbrengsten is het lange tijd droog verlopen groeiseizoen in Australië. Net nu de oogst begonnen is, is er in delen van Australië veel regen gevallen. Zorgen over de kwaliteit van tarwe nemen daardoor toe. Baktarwe verdwijnt mogelijk in het voer. Het dorsen wordt er ook niet makkelijker op door legeren op de plekken waar een stortbui is gevallen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden