Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Solidariteit met Oekraïne loopt tegen grenzen aan

7 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkt zijn wispelturig. Een derde grote tarweorder op rij uit China bracht de CboT minder in beweging dan we de laatste dagen zagen. Rusland voerde afgelopen nacht een droneaanval uit op de Oekraïense haveninfrastructuur aan de Donau. Hoewel een groot deel van de drones volgens Oekraïne op tijd uitgeschakeld zijn, viel er wel een dodelijk slachtoffer te betreuren en is er de nodige schade. Brazilië is de laatste tijd vooral in het nieuws door problemen in het huidige groeiseizoen. Maar voor 2023 ligt het land op koers voor een recordexport van zowel maïs als soja.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €4,25 naar €220 per ton. Het maartcontract, waar de meeste handel op wordt gedaan, pluste €2,25 naar €232 per ton. Op de CBoT daalde het decembercontract tarwe met 0,8% naar $6.15¾ per bushel. Het maartcontract tarwe noteerde wel een bescheiden plusje en sloot 0,4% hoger op $6.33½ per bushel. Het maartcontract maïs deed een stap terug en sloot 1,3% lager op $4.84¼ per bushel. Soja zat ook wat in de mineur en sloot 0,8% lager op $12.95½ per bushel.

Het is nog niet gedaan met de Chinese koopwoede op de tarwemarkt. Gisteren maakte het USDA bekend dat China 372.000 ton tarwe in de VS heeft gekocht. In totaal hebben Chinese kopers dit seizoen nu 2 miljoen ton tarwe gekocht in de VS waarvan 1 miljoen ton in de laatste drie dagen. Die 2 miljoen ton is de op twee na grootste afzet naar China sinds 2008. De rally van tarwe op de CBoT mindert desondanks vaart. Dat komt voor een deel doordat het er in de technische analyse op lijkt dat tarwe op overbought terrein komt. Daarnaast is de handel wat voorzichtig in aanloop naar de decembereditie van het Wasde-rapport dat vrijdagavond Nederlandse tijd uitkomt.

Exportproblemen
Rusland heeft een nieuwe droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense haveninfrastructuur aan de Donau. Dat heeft de gouverneur van de regio Odessa vandaag bekendgemaakt. Bij de aanval die meer dan twee uur duurde, is een chauffeur om het leven gekomen. De meeste drones zijn op tijd onschadelijk gemaakt, maar desondanks zijn een graanopslag, een elevator en verschillende vrachtwagens beschadigd door de aanval. De export van Oekraïens graan over land loopt stroef door blokkades van Poolse chauffeurs.

Volgens Spike Brokers is de export van voedsel over de weg met 30,6% gedaald in de eerste vier dagen van december, zo meldt Reuters. In de eerste vier dagen werd 50.000 ton geëxporteerd tegen 72.000 ton in dezelfde periode in november en 71.000 ton in oktober. Ongeveer de helft van de Oekraïense export over land gaat via Polen. Door onvrede over oneerlijke concurrentie van Oekraïense transportbedrijven zijn in Polen sinds 6 november protesten bij de grensovergangen.

Brazilië ligt op koers om recordhoeveelheden maïs en soja te exporteren. Dat stelt handelsvereniging Anec op basis van de geplande scheepstransporten voor de laatste weken van het jaar. De maïsexport in 2023 zou volgens Anec uitkomen op 55,94 miljoen ton. Dat was vorig jaar 44,7 miljoen ton. De export van soja is met 101,1 miljoen ton helemaal spectaculair. Ter vergelijking: in 2022 exporteerde Brazilië 77,8 miljoen ton tarwe.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden