Elena Larina / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Oostelijke lidstaten fel tegen import uit Oekraïne

16 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne blijft een heikel onderwerp voor de EU. Vijf oostelijke lidstaten vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie en roepen Brussel. In een nieuwe brief op tot maatregelen, zoals een importheffing. In Oekraïne zelf heeft het koude weer in de eerste helft van januari niet voor problemen gezorgd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €216,75 per ton. De beurs in Chicago was gisteren gesloten vanwege Martin Luther King Day.

Vijf oostelijke lidstaten willen dat de EU importheffingen instelt op graan uit Oekraïne. Daarover heeft het Hongaarse ministerie van Landbouw gisteren nieuws de wereld in gebracht. Bulgarije, Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben volgens het Hongaarse ministerie een brief aan de Europese Commissie gestuurd waarin ze maatregelen eisen tegen de import van goedkopere agrarische producten uit Oekraïne. De vijf ondertekenaars van de brief horen tot de zes EU-lidstaten die significant meer tarwe en maïs produceren dan dat ze zelf verbruiken. Dat productieoverschot is essentieel voor de Europese voedselzekerheid en de Europese strategische soevereiniteit volgens de ondertekenaars van de brief. Oekraïne knabbelt aan de traditionele exportmarkten van deze oostelijke lidstaten.

"Daarom moet Brussel maatregelen nemen waarmee de markten van de landen grenzend aan Oekraïne worden beschermd en tegelijkertijd hun volledige exportpotentieel wordt benut", staat in de brief. "Één van de maatregelen zou het instellen van importheffingen op de meest gevoelige agrarische producten kunnen zijn." Boeren in Bulgarije, Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben 'flinke schade geleden' door het schrappen van de importheffingen en -quota en versoepelde douaneregels. Verder vragen de vijf lidstaten aan de Commissie om te onderzoeken of de productiemethoden in Oekraïne in lijn zijn met de Europese regels.

Boeren protest
Roemeense boeren en vrachtwagenchauffeurs hebben gisteren geprotesteerd bij verschillende grensovergangen naar Oekraïne. Behalve voor Europese ingrijpen om de binnenlandse markt te beschermen werd er gedemonstreerd tegen hoge dieselprijzen en dure verzekeringspremies. Reuters meldt dat vervoer van en naar de haven van Constanta niet gehinderd is door de protesten. Dat is één van de belangrijkste routes voor Oekraïens graan naar de EU.

De lage temperaturen in Oekraïne in de eerste helft van januari heeft volgens APK Inform niet voor problemen gezorgd. "De weersomstandigheden hebben geen negatieve invloed op de overwintering van de wintergewassen en de gewassen verkeren in bevredigende staat", schrijft APK Inform. In Oekraïne is afgelopen herfst 4,2 miljoen hectare wintertarwe gezaaid tegen 4,5 miljoen hectare vorig seizoen. Volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw zou het land komende oogst tot 20 miljoen ton tarwe kunnen dorsen. Vorig jaar bedroeg de oogst 22 miljoen ton. Deze maand heeft Oekraïne tot dusver 2,1 miljoen ton graan geëxporteerd tegen 1,7 miljoen ton in dezelfde periode vorig jaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden