Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Onrust houdt aan rond de Europese graanmarkt

19 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe heeft op de Matif een briesje in de zeilen door de buitenlandse belangstelling voor Europese tarwe. Voor de afzet richting Oost-Afrika en Azië is vrije doorvaart op de Rode Zee belangrijk. Laten daar nu zeer verschillende berichten de ronde over doen. In Roemenië houdt de ontevredenheid over de graanimport en concurrentie aan, ondanks maatregelen van de regering om de demonstranten tegemoet te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,50 hoger op €217 per ton. Ook op de CBoT sloten de koersen in het groen zij het met een bescheiden plusje. Tarwe sloot 0,5% hoger op $5.85½ per bushel. Maïs zat daar net iets onder en sloot 0,4% hoger op $4.44 per bushel. Soja deed het net wat beter dan de granen en sloot 0,6% hoger op $12.13½ per bushel.

Het vertrouwen in de Europese graanhandel groeit na een hele rits verkopen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten deze week. Aan de koopgolf lijkt nog geen einde te komen. Gisteren werd bekend dat Libanon 72.000 ton tarwe uit Oekraïne heeft gekocht en Japan heeft zijn slag geslagen en 88.000 ton tarwe uit de VS en Canada vastgelegd. Jordanië heeft een tweede tender voor 120.000 ton opengezet na de aankoop van 120.000 ton eerder deze week. Het Zwarte Zeegebied, en dan vooral Rusland, blijft een geduchte concurrent voor de Europese exporteurs, maar bijvoorbeeld Frankrijk doet weer leuk mee in de koopgolf deze week.

Over de invloed van de onrust met de Houthi-rebellen in de Rode Zee op de internationale graanhandel lopen de lezingen nogal uit een. FranceAgriMer verwacht dat er voor de Franse graanexport richting Azië weinig te lijden heeft onder de onrust op de Rode Zee. Volgens het Franse landbouwbureau zijn het vooral de schepen die in de richting van Israël varen die worden aangevallen. De schepen met graan aan boord varen de andere kant op en lopen daarom volgens FranceAgriMer minder gevaar. Cijfers van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) zijn niet in lijn met die uitleg. Volgens de WHO is het aantal graantransporten door het Suezkanaal met 40% afgenomen in de eerste helft van januari. De Oekraïense minister van Landbouw waarschuwde gisteren dat de Oekraïense export daar averij van oploopt. Het Oekraïense ministerie van Handel kwam later met een rapport waarin ze becijferen dat de export in januari tot 20% lager kan uitvallen door de aanvallen in de Rode Zee.

Hectare premie als compensatie
De overzeese export is niet het enige punt van zorg voor Oekraïne. Verschillende oostelijke EU-lidstaten willen paal en perk stellen aan de graanimport uit Oekraïne om de eigen boeren te beschermen. In Polen is het voor wat betreft de acties van boeren en chauffeurs even wat rustiger. In Roemenië is dat wel anders met verspreid over het land (wilde) acties van boeren en transporteurs. De Roemeense regering is niet ongevoelig gebleken voor de demonstraties en heeft gisteren na toezeggingen eerder deze week een directe premie van €100 per hectare beschikbaar gesteld als compensatie voor de gemiste inkomsten door de import van Oekraïense graan. De protesten zijn daarmee overigens nog niet van de baan. Zo is er voor zondag een nieuwe driedaagse demonstratie in Boekarest aangekondigd. Een extra complicerende factor voor de overheid is het feit de acties niet centraal aangestuurd worden. Dat maakt het lastig te bepalen met wie waarover onderhandeld moet worden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden