Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland duikt onder de prijs op tarwemarkt

6 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Europa blijft moeite houden aansluiting te vinden op de internationale tarwemarkt. Het Zwarte Zeegebied blijft dominant. Rusland is aan de prijs aan het sleutelen om de interesse van graankopers. Oekraïne lijkt ondanks alle problemen door de oorlog de Zwarte Zeehavens redelijk in bedrijf te kunnen houden. Verder wordt er door de handel al een voorschot genomen op het Wasde-rapport dat donderdagavond Nederlandse tijd uitkomt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontact voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €210 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 1,8% in en kwam daarmee uit op $5.90¼ per bushel. Maïs bleef onveranderd op $4.42¾ per bushel. Soja zat meer in de lift en sloot 0,5% hoger op $11.96¼ per bushel.

Het ruime aanbod van tarwe dat boven de Europese markt hangt, kreeg afgelopen handelssessie weer de overhand. Rusland kampt met een vergelijkbaar probleem. Ook daar staat de prijs onder druk. Marktbureau Ikar verlaagde de Zwarte Zeetarwe-notering met $7 naar $228 per ton. De lagere prijs heeft een positief effect op de Russische export. SovEcon bericht dat Rusland vorige week 1,3 miljoen ton graan heeft geëxporteerd tegen 830.000 ton een week eerder. Van de graanexport vorige week was ruim 1 miljoen ton tarwe.

Oekraïne heeft eveneens een meevaller te melden over de export. Volgens de Oekraïense autoriteiten is er in januari 6,3 miljoen ton graan geëxporteerd. Daarmee komt de uitvoer in de buurt van het niveau van voor de oorlog. In totaal is er sinds augustus 20 miljoen ton vracht uitgevoerd over de humanitaire corridor die is ingesteld na het klappen van de Zwarte Zee-graandeal. Daarvan was 14 miljoen ton agrarische producten.

Gematigde verwachtingen voor Wasde
The Wall Street Journal publiceerde gisteren de resultaten van de peiling naar de verwachtingen in de handel in aanloop naar het Wasde-rapport. Voor maïs en soja wordt een voorzichtig bullish rapport verwacht met een gemiddelde wereldwijde eindvoorraad maïs van 324,0 miljoen ton (325,2 miljoen ton in het laatste Wasde) en 112,9 miljoen ton soja (114,6 miljoen ton in de januari-editie). Voor tarwe wordt een neutraal rapport verwacht door deelnemers aan de enquête, met een verwachte eindvoorraad op 260,1 miljoen ton in de peiling tegen 260,0 miljoen ton in het laatste Wasde-rapport. De voorspellingen voor de Amerikaanse markt zijn overwegend bearish met iets grotere tarwe- en sojavoorraden. Alleen voor maïs verwachten deelnemers aan het onderzoek dat de voorraad naar beneden wordt bijgesteld.

De sojamarkt blijft in de ban van Zuid-Amerika. Volgens AgRural is in Brazilië 16% van de soja gedorst tegen 9% deze week vorig jaar en 10% in het vijfjarig gemiddelde. Over de opbrengsten worden geen mededelingen gedaan, maar verschillende bronnen verwachten in elk geval topopbrengsten. In Argentinië staat de soja er over het algemeen goed op. Er zijn wel zorgen over een hittegolf waar het land mee te maken heeft. Als er op korte termijn regen valt, zoals voorspeld is, is er niets aan de hand. Blijft het droog dan knapt de soja en maïs er niet van op en kan de opbrengst lager uitvallen dan nu verwacht volgens bronnen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden