Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Tarwe in Texas doet het beter dan verwacht

7 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft zoeken en aftasten op de graanmarkt. Spelers zijn vooral bezig met opbrengst- en voorraadcijfers die later deze week gepubliceerd worden. Nieuws over tenders kreeg daarom volgens sommige analisten maar beperkt vat op de markt. Op geopolitiek gebied wordt er vol belangstelling gekeken naar wat Rusland en Turkije aan het bekokstoven zijn.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1 hoger op €211 per ton. Op de CBoT liet tarwe een plusje zien van 0,8% om daarmee uit te komen op $5.95 per bushel. Soja sloot 0,3% hoger op $11.99¼ per bushel. Maïs daalde afgelopen handelssessie op de beurs in Chicago en leverde 0,9% in om te sluiten op $4.38¾ per bushel.

Het is vlees noch vis in de graanhandel. Spelers op de markt zijn vooral druk met het innemen van posities in aanloop naar het Wasde-rapport en het voorraadrapport van Statistics Canada die beide morgenavond Nederlandse tijd uit komen. Het bericht dat Japan een tender voor 136 miljoen ton maaltarwe uit de VS, Canada of Australië openzette kon de tarwemarkt niet echt in beroering brengen. Voor de Europese exporteurs is een tender van Tunesië voor 100.000 durumtarwe meer van belang. Jordanië heeft 60.000 ton maaltarwe vastgelegd voor $263 ton C&F (franco) levering eind april. Jordanië was overigens op zoek naar 120.000 ton in de tender.

Uitstapje
Poetin heeft een bezoek aan Turkije op de planning staan. Volgens de Turkse president Edrogan staan de oorlog in Oekraïne en de Zwarte Zee-graandeal op de agenda. Een datum voor het bezoek is nog niet officieel bekendgemaakt, al had de Turkse minister van Buitenlandse Zaken het afgelopen zondag over maandag 12 februari. Als het bezoek doorgaat is het voor het eerst dat Poetin een Navo-lid aandoet sinds de inval in Oekraïne bijna twee jaar geleden. Naast graan verwachten experts dat ook de rol van Turkije in de Russische aardgasexport besproken zal worden.

Wintertarwe in Texas staat er beter op dan een week geleden volgens het USDA. 46% van het areaal krijgt de rating goed of excellent van het ministerie tegen 42% vorige week. Het gewas is daarnaast redelijk ver ontwikkeld. 17% van het areaal wintertarwe in Texas staat in de aar. Vorig jaar was dat 7%, net als het vijfjarig gemiddelde voor deze week. Samen met regen die voor het oosten van de staat wordt voorspeld ziet het er relatief gunstig uit voor de tarwetelers daar.

Vroege start voor maïs
In Brazilië zit 27% procent van de geplande volgteelt maïs in de grond in het centraal zuidelijk deel van het land volgens AgRural. Sinds deze statistiek wordt bijgehouden in 2013 is er niet eerder zo vroeg al zoveel maïs gezaaid. Ongeveer 75% van maïsoogst in Brazilië is 'second crop' voornamelijk na soja. Vroeg zaaien is doorgaans gunstig voor de opbrengst van het gewas. De verwachte sojaopbrengst in Brazilië is door Safras & Mercado verlaagd met 2,6% ten opzichte van de decemberprognose naar 156,1 miljoen ton. Hectare opbrengsten liggen lager dan vorige seizoen volgens het marktbureau maar, dat wordt deels teniet gedaan door een uitbreiding in het areaal.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden