Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Het blijft zoeken naar vaste grond op de tarwemarkt

8 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa blijft het zoeken naar vast grond onder de tarwemarkt. Dat er voldoende aanbod is van tarwe uit Rusland blijft scherp op het netvlies staan bij de Europese handelaren. In de VS zorgden de weerberichten voor een opleving in tarwe. De export Amerikaanse export van graan valt niet mee, zo werd nog eens bevestigd door het Census Bureau.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe leverde gisteren €2 in en kwam daarmee uit op €219 per ton. Dat is de laagste slotkoers sinds september. Op de CBoT noteerde tarwe een plus van 1,2% en sloot op $6.02 per bushel. Maïs en soja schreven rode cijfers afgelopen handelssessie. Maïs leverde 1% in en kwam daarmee uit op $4.34¾ per bushel. Soja daalde met 0,9% naar $11.89 per bushel.

Een ruime voorraad tarwe in Rusland blijft de stemming op de Europese markt bepalen. Russische exporteurs hebben vorige week hun prijzen verlaagd en dat had effect op de vraag. Het Russische ministerie van Landbouw maakte gisteren (woensdag 7 februari) bekend de exporttarieven voor granen te verhogen. De tot nog toe redelijk gunstig verlopen winter voor de Russische granen maakt de stemming onder de Europese handelaren er niet beter op. Het is natuurlijk nog te vroeg om echt wat zinnigs te zeggen over de opbrengsten. Tarwe is in Rusland vrij ongeschonden door de winter gekomen en dat betekent dat de potentie er is voor een goede oogst komende zomer.

Koud weer op komst
In de VS zorgen de weerberichten mogelijk voor steun op de tarwemarkt. Enkele weermodellen voorspellen een koufront dat vanuit het noorden over de prairies komt later deze maand. De vorige koude periode in dit deel van de VS werd vooraf gegaan door sneeuw. Een isolerende sneeuwdeken ontbreekt nu en daarom maken sommige analisten zich zorgen over het risico op uitwinteren van de wintergranen. Het weer is volgens experts niet de enige reden voor de opleving van tarwe op de CBoT in de verder zwakke handelsdag op de beurs. Mogelijk sorteert de handel voor op een verrassing voor tarwe in het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd.

In maïs en soja was het voor de verandering eens geen nieuws uit Zuid-Amerika dat de gemoederen bezighield. Het US Census Bureau (het CBS van de VS) kwam gisteren met de exportcijfers over 2023 naar buiten. De export van bulkgrondstoffen waaronder maïs, soja en tarwe deed een jas uit en zakte naar het laagste niveau in tien jaar gerekend in volume. Vergeleken met de export in 2022 daalde de export met 17%. Dat is de grootste jaar-op-jaar daling sinds 1985. De VS exporteerde in 2023 94 miljoen ton maïs en soja. Dat is 18% minder dan in 2022 en de kleinste export in vier jaar. Vooral de verminderde vraag vanuit China hakt er in bij de Amerikaanse exporteurs. Het is overigens niet zo dat China deze producten niet meer nodig heeft. Het land heeft andere leveranciers gevonden. Vooral Brazilië weet te profiteren van de verschuivingen in de Chinese inkoopstrategie.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden